Exveliteľ vagnerovcov: Rusi nemajú silu dobyť celú Ukrajinu, invázia bola chybou a Rusko prehrá

gabid Marat Gabidullin. Reprofoto: Youtube/Euronews

Ruské vojská na Ukrajine definuje najlepšie slovo chaos, chýba im koordinácia aj informácie od tajných služieb. Vojna bude ešte dlhá, ale Rusko ju nakoniec prehrá, hovorí bývalý veliteľ Vagnerovej skupiny Marat Gabidullin.

Od čias studenej vojny sa vo vojensko-bezpečnostnej oblasti začal výraznejšie objavovať fenomén súkromných vojenských spoločností. Jednou z nich je aj ruská Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group), ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete. 

Nasadením platených kontraktorov sa Rusko zrejme snaží vyhnúť priamemu stretu s vojskami inej jadrovej veľmoci ako aj stratám na životoch oficiálnej ruskej armády.

Vagnerova skupina tiež ponúka svoje služby miestnym predstaviteľom v subsaharskej Afrike. Kontraktori tam cvičia regulárnu armádu a poskytujú ochranu diktátorom. Za výmenu získavajú spriatelený režim, vplyv v danom štáte na úkor tradičných koloniálnych mocností či koncesie na ťažbu vzácnych kovov. Dokopy malo zoskupenie pôsobiť v Sýrii, na Ukrajine, ale aj v afrických štátoch vrátane Líbye, Stredoafrickej republiky či Mali. Diskutuje sa aj o zapojení na západnej hemisfére počas vnútropolitickej krízy vo Venezuele.

Minulý rok uvalila Európska únia na túto polovojenskú organizáciu sankcie, ktoré zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ. Hoci sú výsledky Vagnerovej súkromnej armády významné, aj v samotnom Rusku ostáva zahalená rúškom tajomstva.

Skúsení vojaci, romantici aj ziskuchtiví

Pre svetové médiá anonymne prehovorilo pár jednotlivcov, ktorí toto zoskupenie opustili. Historicky sme teraz prvýkrát svedkami verejného vyjadrenia Rusa Marata Gabidullina.

Ten pôsobil podľa vlastných slov v rokoch 2015 až 2019 v operáciách vagnerovcov na východe Ukrajiny a potom v Sýrii, kde ho ťažko zranili. O fungovaní tejto súkromnej armády vydal Gabidullin v Rusku knihu. V obave o svoju bezpečnosť začiatkom tohto roka emigroval a teraz žije vo Francúzsku, odkiaľ sa rozhovoril o svojich skúsenostiach z prostredia tajomnej no vplyvnej organizácie.

Kremeľ podľa neho využíva kontraktorov Wagner group v niektorých prípadoch spôsobom, ktorý je „v rozpore so všetkými morálnymi normami a hodnotami“. Aké typy chcú byť teda súčasťou zoskupenia a prečo?

Jednu časť členov majú tvoriť skúsení vojaci, ktorí nepoznali inú prácu ako vojnu. V ďalšej možno nájsť „romantikov“, ktorých opantal militantný nacionalizmus. „Aj keď ste desaťtisíc kilometrov od domova, stále bojujete za vlasť,“ vysvetlil jeden z veliteľov pre Rádio Sloboda ideologickú motiváciu regrútov.

Hlavnú časť však tvoria finančne motivovaní muži, ktorí si môžu počas misie zarobiť tisíce dolárov mesačne. Ak prežijú.

Neisté financovanie či medaily od Putina

Podľa serveru Atlantic funguje Vagnerova skupina ako „nedeklarovaná pobočka ruskej armády“. Počas vojenských operácií pracujú žoldnieri po boku bežných ruských síl a ruskými vojenskými medailami ich vyznamenáva osobne Vladimir Putin.

https://twitter.com/M70mg/status/1498030306535755776

Vagnerova skupina sa spája s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom. Hoci Moskva akékoľvek vládne prepojenie s Vagnerovou skupinou popiera, podľa Gabidullina klame. „Súkromné ​​osoby môžu vlastniť takéto zbrane jedine so súhlasom štátnych orgánov. Inak nie,“ hovorí bývalý veliteľ skupiny.

Mali sme pracovať na vyspelom Rusku a Ukrajina by sa k nám primkla sama

V rozhovore pre agentúru DPA Gabidullin povedal, že by bolo oveľa múdrejšie, keby sa Rusko zameralo na vnútroštátne problémy. Obyčajní Rusi žijú z ruky do úst, čo nie je vo veku digitalizácie a technológií pre iné štáty motivačné.

„Možno máte raketu, ale nemáte normálne auto! Nevyrobili sme náš ruský iPhone. Sme úplne závislí od západných technológií. Bolo by lepšie vyriešiť to. Ale oni [ruské vedenie] potrebovali malú víťaznú vojnu, aby si zlepšili hodnotenie,“ myslí si bývalý žoldnier.

Rusko by si podľa neho malo primárne vyriešiť svoje vnútorné problémy a pracovať na koncepte mäkkej moci, aby sa z neho stal ekonomicky úspešný štát, ktorý bude svetové spoločenstvo rešpektovať. Potom by k nám prišla Ukrajina sama a neodstrčila by sa od nás,“ hodnotí.

Invázia bola vážna chyba, Rusko prehrá

V sobotňajšom rozhovore pre taliansky denník La Stampa sa zas Gabidullin vyjadril aj k vývoju bojov u nášho východného suseda. Celú inváziu hodnotí jedným slovom – chaos. Ruské vojská na Ukrajine sú podľa neho spleťou nekoordinovaných skupín, ako Ruská národná garda, kontraktori či Kadyrovci. Rusko sa vraj spoliehalo na takzvanú bleskovú vojnu, ale tá je bez patričného výcviku a informácií nemožná.

„Uvažovali o rýchlej vojne, ale mali zlé spravodajské informácie o Ukrajine. Neboli pripravení, boli zle informovaní,“ predpokladá Gabidullin.

Vagnerovci v bitke o mesto Popasnaja

https://www.youtube.com/watch?v=tvM_0Ife0a8

Kontraktor ďalej upozorňuje, že Rusko by nemalo byť zaslepené vojenskými úspechmi zo Sýrie. Je totiž rozdiel bojovať proti regulárnej armáde a džihádistom z ISIS, ktorí nemali delostrelectvo, turecké bezpilotné lietadlá či obrnené vozidlá. „Na Ukrajine je všetko úplne inak,“ dodáva vojak.

Je tiež skeptický voči udržateľnosti územných ziskov. Ak sa Rusom podarí udržať si hranice Doneckej a Luhanskej oblasti, nebudú podľa neho pokračovať v ťažení na Západ. „Nie preto, že by nechceli, ale preto, že im absolútne chýba sila ísť ďalej,“ hovorí Gabidullin. Podľa informácií, ktoré dostáva od vagnerovcov činných na fronte, si vraj ruská armáda neudrží ani dobytý Cherson, Mariupoľ, Melitopoľ a Berďansk na juhu Ukrajiny.

„Cár posiela našich mužov zomrieť. Invázia na Ukrajinu bola vážna chyba,“ zakončuje niekdajší veliteľ s tým, že Rusko nakoniec vojnu prehrá, ale vyžiada si to ešte veľa civilných aj vojenských obetí.


Ďalšie články