Prezidentka priznala chybu pri vyznamenaniach členov Bielej légie. Ich odkaz je podľa nej sporný

Prezidentka Zuzana Èaputová tlaèová konferencia k odpoètu a pokroku v rámci projektu Zelená kancelária v Bratislave Zuzana Čaputová: Foto: Jaroslav Novák/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová priznala chybu v procese posudzovania vyznamenania pre členov Bielej légie, Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára. Deklarovala, že urobí všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali.

„V prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali,“ uviedla prezidentka.

Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi prezidentka udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Kritické hlasy sa ozvali medzi niektorými historikmi i politikmi. Líder Smeru-SD Robert Fico napríklad hovoril o hanobení odkazu Slovenského národného povstania. Nešlo podľa neho o hlúposť prezidentky, ale úmyselné konanie.

Predseda Nadácie Antona Tunegu Ján Figeľ sa po ocenení potešil, že Biela légia postupne prestáva byť neznámym „bielym miestom“ slovenských dejín. Ako uviedol pre TASR, dejiny 20. storočia sú plné dramatických a tragických príbehov, ktoré sú dodnes ukryté a nepoznané.

https://standard.sk/203609/pucik-tunega-tesar-splatili-sme-im-prvu-cast-dlhu/

(tasr)


Ďalšie články