Zákaz dúhových vlajok: Gyimesi odmietol Hegerovu výzvu

53. schôdza Národnej rady SR György Gyimesi. Foto: TASR/Jakub Kotian

AKTUALIZOVANÉ Premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) vyzval poslanca Národnej rady (NR) SR Györgyho Gyimesiho (OĽaNO), aby stiahol návrh zakazujúci vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu.

„Myslím si, že tento zákon spôsobí väčšiu polarizáciu spoločnosti, čo nepotrebujeme. Potrebujeme ísť práve opačným smerom, a to úctivou diskusiou aj o citlivých otázkach, ktoré v spoločnosti máme,“ zdôraznil v pondelok šéf vládneho kabinetu počas letu na mimoriadny samit v Bruseli. Ako ďalej uviedol, zatiaľ od Gyimesiho nedostal spätnú väzbu.

Hovorí o porušeniach koaličných pravidiel. „Návrh nebol podaný so súhlasom koaličnej rady, čo viem, tak nebol podaný ani so súhlasom klubu OĽaNO a bol podaný s opozičným poslancom. Prekročilo to všetky tieto rámce,“ zdôraznil premiér. To, že šéf OĽaNO Igor Matovič označil Gyimesiho návrh za správny, nechcel komentovať.

Gyimesi návrh nestiahnem

Gyimesi v reakcii na výzvu premiéra konštatoval, že návrh nestiahne. „Vážim si pána premiéra, jeho názor, ako aj jeho hodnotové nastavenie, ale zákon nestiahnem,“ povedal Gyimesi pre TASR.

Návrh kritizuje aj mimoparlamentná Aliancia. „Menšinový politik si musí uvedomiť, že každá menšinová téma môže byť zdrojom napätia,“ uviedol predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos. Zámerom Gyimesiho iniciatívy je podľa neho odviesť pozornosť od neschopnosti vlády. „Poburuje ma, že takúto menšinovú tému zneužíva menšinový politik bez akejkoľvek empatie a štipky tolerancie,“ dodal Sólymos.

https://standard.sk/211560/zakaz-duhovych-vlajok-na-uradoch-matovic-oznacil-gyimesiho-navrh-za-spravny/

Gyimesi podal spolu s Tomášom Tarabom (nezaradený) do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní. Chcú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Poslanec Taraba v pondelok večer v diskusnej relácii TA3 uviedol, že výzva premiéra „len potvrdzuje trend, že Eduard Heger vo vláde reprezentuje jej liberálnu časť”.

SaS bude na koaličnej rade žiadať stiahnutie návrhu

Strana SaS bude na koaličnej rade žiadať o stiahnutie návrhu, ktorý má zakázať vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu.

„György Gyimesi porušil koaličnú zmluvu a spojil sa s exkotlebovcom, aby spoločne ubližovali menšinám,“ vyhlásila poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS). Označila to za homofóbne správanie, za ktoré sa postavil aj líder OĽaNO Matovič. „Považujem to len za ďalší dôkaz spolupráce OĽANO s fašistami, keďže tento návrh prišiel po nápade regulovať politické diskusie,“ dodala.

LGBTI komunita u nás stále podľa strany SaS nepožíva také práva, aké by si zaslúžila. „Očakával by som, že poslanec Gyimesi sa bude skôr venovať maďarskej menšine a nie utláčať inú menšiu v snahe polarizovať a rozdeľovať spoločnosť,“ doplnil poslanec za SaS Miroslav Žiak.

(tasr)


Ďalšie články