Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote vyše 21 miliónov eur. Naď: Putinovi dávať zoznam nebudem

82. rokovanie vlády SR Vladimír Lengvarský a Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Naď/TASR

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote takmer 22 miliónov eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ide „presne o to, čo Ukrajina potrebuje“.

„V kontexte pretrvávajúcej masívnej nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruskej federácie voči Ukrajine sa navrhuje, aby vláda Slovenskej republiky schválila darovanie vojenského materiálu Ukrajine,“ píše sa v predložených materiáloch.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády nechcel špecifikovať, čo tvorí túto dodávku.  „Dohodli sme sa na takomto postupe rámci NATO, že nebudem dávať Putinovi zoznam vecí, ktoré idú na Ukrajinu, ale je to presne to, čo Ukrajina potrebuje,“ zdôraznil.

Rokuje sa o húfniciach

Zároveň upozornil, že dodávku tvorí materiál, ktorý je zo skladov slovenskej armády. „Žiadnu novú techniku sme v tomto prípade nekupovali,“ povedal. Naznačil, že aspoň časť tejto pomoci by mala byť refundovaná prostredníctvom EÚ.

Naď takisto potvrdil, že na štátnej úrovni rokuje SR a Ukrajina o zmluve na odkúpení húfnic Zuzana 2. „Hovorí sa o počte a cene,“ uviedol minister. Dodal, že pôvodne to boli húfnice pre slovenskú armádu, prednostne budú určené Ukrajine. Naznačil, že by malo ísť minimálne o jednu batériu, teda osem húfnic. „Možno toho bude viacej, uvidíme, ako sa dohodne kontrakt,“ povedal.

Pre vojakov NATO na Sliači a Lešti vybudujú kontajnerové mestečko

Vláda zároveň v stredu schválila, že pre príslušníkov zahraničných ozbrojených síl, ktorí na Slovensku posilnili vojenskú prítomnosť NATO v reakcii na vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine, vybudujú vo výcvikovom priestore Lešť a na letisku Sliač kontajnerové mestečko a stanový kemping. Obstaranie a investíciu do ubytovacích kapacít vyčíslili na viac ako 31 miliónov eur.

https://standard.sk/212055/na-slovensku-by-sa-malo-v-druhom-polroku-konat-26-vojenskych-cviceni/

Ministerstvo obrany v návrhu spresnilo, že ubytovacie kapacity formou kontajnerov a stanov v Centre výcviku Lešť – táborisko Riečky a tábor Slávia rátajú s maximálnou kapacitou 2 444 lôžok a na leteckej základni Sliač s maximálnou kapacitou 600 lôžok. „Po schválení materiálu vládou budú využité ďalšie nástroje na spresnenie rozpočtu s cieľom získania nákladovo najefektívnejšieho riešenia,“ uvádza sa v materiáli.

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády uviedol, že podobná infraštruktúra sa bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch budovať aj v ďalších vojenských priestoroch. „Takéto potrebné zázemie tam nemáme, je potrebné, musíme ho budovať,“ zdôraznil.

(tasr, ste)


Ďalšie články