Americké úrady varujú pred vlnou terorizmu potratových aktivistov. V Arizone dav napadol budovu Senátu (video)

22arizona Screenshot, zdroj: Oscar El Blue/FB

Protestujúci chceli vniknúť do Senátu v štáte Arizona a poškodili okolité sochy a pamätníky. Vyjadrili svoj nesúhlas s piatkovým rozsudkom Najvyššieho súdu o potrate. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ktoré vzniklo po 11. septembri 2001, sa bojí nárastu domáceho terorizmu.

Dnešná Amerika ukazuje nielen schopnosť precíznej právnej argumentácie a viery v demokratický právny štát, čo viedlo po 49 rokoch k zvráteniu rozhodnutia Roe verzus Wade, ale aj presný opak: násilie, útoky luzy, dokonca obavy z vlny domáceho terorizmu. A aby toho nebolo málo, k tomu aj povinnú dávku mediálnej manipulácie. Napríklad televízia CNN radšej informuje o tom, ako si ženy v Arizone častejšie googlia, či môžu ísť na potrat, ako to, že tam dav zaútočil na budovu štátneho Senátu. Tá istá televízia pritom obdobný útok z 6. januára minulého roku pokrýva takmer denne. Zdá sa, že rozdiel je len v tom, kto útočí, podľa toho tomu aj televízia venuje priestor.

Priblížme však, čo sa vlastne stalo. V piatok Najvyšší súd rozhodol o zvrátení rozhodnutia Roe verzus Wade, čo neznamená automaticky zrušenie potratov, ale presunutie tejto témy na jednotlivé štáty. V USA je tak situácia podobná ako v EÚ. V Amerike to však liberálne médiá a aktivisti považujú za nelegitímny krok, preto vo viacerých štátoch vznikli demonštrácie. V americkom štáte Arizona počas zasadania zaútočil dav na sídlo Senátu. Protesty sa objavili vo viacerých mestách Spojených štátov amerických.

Násilný dav v arizonskom hlavnom meste Phoenix vraj zorganizovala tamojšia pobočka potratárskych kliník známa ako Planned Parenthood spolu s takzvaným Radical Women Phoenix, doslova Radikálne ženy Phoenixu. Píše o tom médium The Gateway Pundit, ktoré demonštrantov označilo za „radikálnych ľavicových vzbúrencov“.

Pozrite si video, ktoré útok zachytáva pred jeho rozohnaním:

Zdroj: Oscar El Blue/FB

Začiatok protestu, na ktorom sa malo zúčastniť okolo 7000 – 8000 ľudí vrátane detí, bol podľa polície najskôr pokojný. Neskôr sa však zvrhol na „anarchistické a kriminálne činy“, ktorých sa dopúšťali rôzne skupiny osôb. Niektorí demonštranti sa snažili vniknúť do tamojšej budovy Senátu počas toho, ako prebiehalo zasadanie. Poškodili a popísali tiež okolité štátne a národné pamiatky a sochy nápismi, ako sú „Potraťte súd“.

Silové zložky po viacnásobných varovaniach použili slzotvorný plyn, aby rozohnali demonštrujúcich. Arizonský štátny Senát v tlačovej správe dav označil za „nasilných propotratových protestujúcich“ a „extrémistických demonštrantov“:

„Násilie nikdy nie je odpoveďou a nikdy nebudeme zastierať, že hrubý pokus o vzburu bol zhromaždením či pokojným protestom.“

Americké ministerstvo vnútra v súvise s rozhodnutím Najvyššieho súdu varovalo pred možnými domácimi teroristickými útokmi. Téme sa budeme ďalej venovať.


Ďalšie články