Až 44 percent ľudí unavuje konflikt Igora Matoviča a Richarda Sulíka

03

Ústredným konfliktom slovenskej politiky nie je spor medzi vládou a opozíciou, ale spor uprostred vlády, ktorý vedie premiér Igor Matovič s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Tento spor nesie výrazný podiel na celkovom imidži Matovičovej vlády. Intenzita výrokov a urážok, ktoré adresuje premiér predsedovi SaS, zase neustále otvára otázku, či a dokedy môže súčasná vládna koalícia takto vládnuť ďalej. Matovič už viackrát povedal, že by mal Sulík z vlády odísť.

Denník Štandard preto urobil prieskum, kde sme zisťovali, čo si o tomto koaličnom konflikte myslia voliči. Prieskum sa realizoval v dňoch od 12. až 14. januára telefonicky na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov.

Položili sme otázku: Čo si myslíte o konfliktoch premiéra Igora Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka? Otázka bola uzavretá, osloveným sme ponúkli možnosť vybrať si jednu z nasledujúcich možností:

  • Unavuje ma to, už to nesledujem
  • Celá vláda je zrelá na širšiu rekonštrukciu
  • Musia sa s tým naučiť žiť, inak hrozí rozpad vlády
  • Konflikt im obom vyhovuje, ide im o preferencie, bude to takto ďalej pokračovať
  • Matovič by mal Sulíka odvolať, ich spor paralyzuje vládu
  • Neviem alebo nechcem odpovedať

Najväčšia časť opýtaných súhlasila s výrokom, že ich tento spor unavuje. Myslí si to až 44 percent všetkých opýtaných.

Naopak najmenšia časť, len 6,2 percenta spomedzi všetkých opýtaných si myslí, že tento spor by sa mal ukončiť tým, že Igor Matovič by mal odvolať Richarda Sulíka, pretože to paralyzuje vládu.

Ešte silnejšie odkaz verejnej mienky zaznie, keď sa pozrieme, ako na položenú otázku odpovedali voliči a sympatizanti jednotlivých strán.

Matovičov konflikt so Sulíkom unavuje vyše 42 percent voličov jeho vlastnej strany, ešte viac prekáža voličom Sme rodina, spomedzi ktorých s týmto výrokom súhlasila takmer polovica – až 47,4 percenta. Je to vyšší podiel ako medzi voličmi a sympatizantmi SaS, kde si to myslí 44,7 percenta z nich. Vyše 40-percentný podiel únavy vyjadrili aj voliči strany Za ľudí.

Nemenej zaujímavé je, čo si myslia voliči o prípadnom odvolaní Richarda Sulíka, čo by nepochybne znamenalo odchod SaS z vlády.

S názorom, že premiér Matovič by mal Sulíka odvolať, súhlasí iba 6,2 percenta všetkých opýtaných. Neprekvapuje, že najviac si to myslia voliči OĽaNO, aj tu však ide iba o šestinu voličov strany, s týmto výrokom súhlasilo 16,9 percenta sympatizantov premiérovej strany. O percento menej si to myslia voliči Borisa Kollára, najbližšieho spojenca Igora Matoviča vo vláde – 15,8 percenta súhlasí s výrokom, že Matovič by mal Sulíka odvolať.

Logicky najnižšiu podporu by mal tento postup medzi voličmi SaS, iba jedno percento to považuje za riešenie, veľmi nízku podporu to má aj medzi sympatizantmi Za ľudí, myslí si to iba 5,9 percenta z nich.

Zaujímavé je aj to, že medzi voličmi OĽaNO a SaS je pomerne vysoká skupina „realistov“, ktorí si myslia, že sa s týmto sporom musia naučiť žiť. S týmto názorom súhlasí vyše štvrtina podporovateľov Matoviča a takmer štvrtina voličov Sulíka. Ak k nim pripočítame skupinu (touto politickou realitou) „zmätených skeptikov”, ktorí si myslia, že konflikt vyhovuje obidvom, a bude preto ďalej pokračovať, tak zhruba tretina voličov OĽaNO (33,7 percenta) aj SaS (32 percent) z takého alebo onakého dôvodu predpokladá, že tieto hádky budú pokračovať a treba si na ne zvyknúť.

Od OĽaNO a SaS sa líšia voliči Sme rodina, naopak to, že spory budú ďalej pokračovať, predpokladá aj zhruba tretina podporovateľov Za ľudí.

Za pozornosť stojí aj uvažovanie sympatizantov opozície. O spore Matoviča a Sulíka zmýšľajú viditeľne inak sympatizanti Pellegriniho strany, hoci ide o stále vysoké číslo, predsa len najmenej v porovnaní so všetkými sa cítia unavení, myslí si to 37,6 percenta, zato najvyššie percento z nich – až tretina voličov Hlasu – si želá širšiu rekonštrukciu vlády. Podobne opozične nie sú naladení ani voliči Smeru či Kotlebu.

Naopak najviac agresívny konflikt Igora Matoviča s Richardom Sulíkom unavuje nerozhodnutých voličov, tvrdí to až 54 percent z nich. Myslí si to aj viac ako polovica nevoličov.

Prieskum verejnej mienky pre Štandard realizovala spoločnosť CreditCall pod svojou obchodnou značkou Wake Up. Uskutočnil sa telefonicky v dňoch 12. až 14. januára tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Ak vás zaujíma metodika prieskumov, prečítajte si rozhovor s Jurajom Baloghom z CreditCall.

Ľudia hovoria jasne: Zastavte Matoviča. Prečítajte si komentár Jaroslava Danišku k tejto téme.

(fed)


Ďalšie články