V Budapešti zazneli nechutné odkazy Slovensku. Duel Slovana s Ferencvárosom sa nezaobišiel bez kontroverzií

Vulgárny slogan. Foto: Supporters life/twitter Vulgárny slogan. Foto: Supporters life/twitter

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v druhom predkole Ligy majstrov na pôde maďarského Ferencvárosu Budapešť 1:2. Väčšiu pozornosť si však získali kontroverzie, najmä zo strany fanúšikov Ferencvárosu. Najviac rezonoval urážlivý transparent maďarských ultras.

Z regionálneho duelu medzi slovenským a maďarským majstrom vyšiel víťazne Slovan, keď zápas v priebehu piatich minút otočil z 1:0 na 1:2, a zaistil si tak lepšiu východiskovú pozíciu pred bratislavskou odvetou.

Viac ako pekný futbalový zápas však rezonovala napätá atmosféra medzi fanúšikovskými základňami oboch klubov. Tú umocňovali aj spomienky na posledné vzájomné stretnutie spred tridsiatich rokov, kedy sa na Tehelnom poli medzi domácich fanúšikov zamiešali aj tí z Maďarska a južného Slovenska. Po potýčkach vtedy voči maďarským fanúšikom nekompromisne zasiahlo protiteroristické komando slovenskej polície. V zápase triumfoval Slovan 4:1.

Predzápasové provokácie

Stúpenci ,,Fradi”, ako znie prezývka maďarského majstra, na to však nezabudli a už pred zápasom rozdúchavali vášne. Napríklad najväčšia ultras skupina Ferencvárosu Green Monsters si pred zápasom pripomenula konflikt z roku 1992 emotívnym videom, ktoré ukazuje zákrok slovenských policajtov.

V predzápasovú noc zas zdieľali fotografiu, ako skupina fanúšikov v nočnej Budapešti pózuje s vulgárnym transparentom: ,,Kde ste s*ky? Je*ať Slovan.” Na internete sa objavili aj videá, kedy rovnako noc pred zápasom maďarskí ultras ,,poľujú” na priaznivcov Slovana, pričom skandovali heslá, ako „Fu*k you, Slovan, fu*k you!” či „Slovensko je h***o, nenávidíme Slovensko”.

https://twitter.com/HooligansTV_eu/status/1549511264451579904

Neostalo to však len pri slovných útokoch. Počas presunu na predzápasový tréning ,,belasých” do ich autobusu hodili kamene, našťastie, nikto neutrpel zranenia. K činu sa napokon útočník priznal a svoje správanie oľutoval. Generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. po incidente pre portál Šport24.sk dodal, že podľa jeho informácií ,,vyše sto chuligánov Ferencvárosu pochoduje v meste a má namierené pred náš hotel, aby našim hráčom prekazili oddych a spánok”. Túto nepríjemnosť sa však podľa jeho slov podarilo odvrátiť.

Na rozdiel od ultras však situáciu nechceli zbytočne vyhrocovať tréneri. Kouč ,,Fradi” Stanislav Čerčesov pred zápasom fanúšikov vyzval, ,,aby nehľadeli do minulosti, ale aby sa sústredili na prítomnosť”. V podobnom duchu sa vyjadril aj tréner Slovana Vladimír Weiss.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Usporiadatelia a policajné zbory oboch štátov si boli vedomí rizikovosti zápasu, a tak nenechali nič na náhodu. Autobusovú kolónu, v ktorej na zápas cestovali priaznivci Slovana, sprevádzali počas celej cesty dodávky s kukláčmi zo Slovenska aj Maďarska. Uzavreté pre ultras boli napríklad aj benzínové pumpy okolo plánovanej trasy.

„Maďarská polícia nič nepodcenila, prakticky od hraníc sa nám nemalo čo stať,” vyjadril sa pre Štandard fanúšik Slovana, ktorý v kolóne cestoval. Ocenil pritom profesionalitu maďarských mužov zákona. Dodal, že presun na štadión zo záchytného parkoviska im zabezpečila miestna bezpečnostná služba.

Príslušníci maďarskej polície sprevádzajúci fanúšikov Slovana. Foto: Archív

Poriadkové zložky nakoniec museli slznými plynom zasiahnuť proti agresívnym maďarským fanúšikom, keď im zabraňovali v útoku na ultras Slovana.

Nechutné odkazy Slovensku

Na nechutné odkazy na adresu Slovenska zo strany maďarských fanúšikov upozornil aj redaktor TV Markíza. Podľa jeho slov mali niektorí maďarskí fanúšikovia na Slovákov pokrikovať nenávistné prejavy ako napríklad: ,,Hovorte rečou, ktorou hovorili vaši dedovia,” čím narážali na prísne jazykové zákony z čias Uhorska.

V zaplnenej budapeštianskej Groupama aréne bola počas celého zápasu elektrizujúca a hustá atmosféra. Sektory oboch klubov si na úvod pripravili pôsobivé chóry, pričom v sektore hostí sa niekoľko minút pred výkopom ocitol jediný fanúšik Daniel Antošík, ktorý pred 30 rokmi ako jediný slovanista vycestoval do Budapešti na odvetný zápas ,,belasých”. ,,Kotol” domácich si tiež pripomenul udalosti spred tridsiatich rokov s obrím nápisom: ,,Nezabudneme, 1992.”

Úvodnými chórmi sa však provokácie len začali. Najväčšiu pozornosť upútal hrubý a vulgárny slogan. ,,Ukradnutá zem, ukradnuté symboly, žiadna história. J*bať Slovensko,” bolo v angličtine napísané na transparente. Maďari nezabudli ani na svoju historickú traumu, ktorú si zas pripomenuli s nápisom ,,dole s Trianonom!”

https://twitter.com/Supporterslife1/status/1549858358328532993?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549858358328532993%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftvnoviny.sk%2Fsport%2Fclanok%2F221130-priaznivci-ferencvarosu-hrubo-urazali-slovensko-pocas-zapasu-vytiahli-vulgarny-transparent

Maslo na hlave však majú aj ultras Slovana, ktorí počas zápasu skandovali protimaďarské heslá, ako napríklad. ,,Bi Maďara do hlavy, bi,” či ,,Maďarské k*rvy” . Do sektoru domácich hodili aj petardu, pričom nešlo o ,,tvrdé jadro Fradi”.

Vyjadril sa aj Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na profile na sociálnej sieti konštatoval, že nechce do záležitosti vnášať politiku. ,,Verím tiež, že dobrý pocit pri týchto urážlivých heslách na adresu Slovenska nemali ani naši maďarskí partneri, s ktorými sa usilujeme o dobré vzájomné vzťahy,” uviedol. Vyzval pritom fanúšikov oboch klubov, aby pred odvetným duelom „ukázali, že svoju priazeň a emócie vedia prejaviť kultivovaným spôsobom“.

Na odvetu uzamknutý predaj

Odvetný zápas sa odohrá budúci týždeň v stredu na Tehelnom poli. Organizátori sa chcú vyhnúť situácii z roku 1992, kedy sa do sektoru domácich vmiešali aj maďarskí fanúšikovia, a preto umožnili predaj len fanúšikom, ktorí už v minulosti navštívili zápas slovenského majstra alebo si zakúpili permanentku na nadchádzajúcu sezónu slovenskej ligy.


Ďalšie články