Prezidentov syn Hunter Biden a pavučina drog, prostitúcie a finančných zločinov okolo neho

Hunter Biden. Foto: facebook.com/daily wire Hunter Biden. Foto: facebook.com/daily wire

Hunter Biden má byť obvinený z viacerých trestných činov od nelegálneho držania zbrane cez pašovanie prostitútok cez hranice až po daňové úniky a nelegálny lobing v zahraničí. Pre demokratov je to pred blížiacimi sa voľbami do Kongresu ďalšia zlá správa.

Hunter Biden je druhým synom prezidenta USA Joea Bidena. Už v minulosti bol známy problémami s drogami a alkoholom, podozrivými kontaktmi v Číne, na Ukrajine aj v Rusku alebo problémami s platením daní. Všetky tieto kauzy mohli stáť jeho otca prezidentské kreslo. Avšak pred poslednými prezidentskými voľbami Bidenovcom pomohli spriatelené veľké médiá a vedenie sociálnych sietí, ktoré informácie o Hunterovi Bidenovi označili za hoaxy a stiahli ich z obehu. Na Twitteri dokonca zablokovali na pár dní konto denníka New York Post, čo sú noviny, ktoré založil ešte Alexander Hamilton, keďže sa téme venovali. Trump síce kládol otázku: „Kde je Hunter?“, vznikli aj tričká s týmto motívom, ale téma zostala na okraji. Dnes však už tieto kauzy nie je možné ukryť ani vyhlásiť za hoaxy.

Dôvody sú v zásade dva. Prvým je ukončenie vyšetrovania Bidenových podozrivých finančných transakcií označovaných ako SAR (z angl. Suspicious Activity Report) prokuratúrou v štáte Delaware, domovskom štáte Bidenovcov. SAR je správa, ktorú finančné inštitúcie automaticky odosielajú úradu, ktorý kontroluje finančné trestné činy (v USA známy ako FinCEN) vždy, keď existuje podozrenie z prania špinavých peňazí alebo podvodu.

Z účtu Huntera Bidena, jeho firiem a firiem jeho strýka Jima odišlo podľa kongresmana Jamesa Comera zo štátu Kentucky až 150 podozrivých platieb označených ako SAR. Prokuratúra ich preverovala už od roku 2018 a v uplynulých týždňoch mala podľa amerických médií svoje vyšetrovanie ukončiť.

CNN aj Fox News sa zhodujú v tom, že prokuratúra je rozhodnutá stíhať Huntera Bidena za viaceré federálne zločiny. Fox News uvádza, že by ho mali stíhať za daňové trestné činy a tiež trestné činy súvisiace so zahraničným lobingom. CNN zase tvrdí, že prokuratúra ho chce postaviť pred súd za daňové zločiny a zločiny súvisiace s držbou zbraní.

Obe televízie sa však zhodujú v tom, že k obvineniu v najbližších dňoch pravdepodobne nepríde, pretože sa blížia voľby do Kongresu a v USA platí, že ak do volieb ostáva menej ako šesťdesiat dní, tak prokuratúra nestíha osoby, ktorých procesy by mohli ovplyvniť priebeh volieb. Otázkou, na ktorej sa prokurátori a ministerstvo spravodlivosti sporia, je, či do tejto kategórie spadá aj Hunter Biden, keďže ten vo voľbách nekandiduje, rovnako ako nekandiduje jeho otec. Jeho spojitosť s voľbami je tak značne vzdialená. Z toho, čo sa objavilo v médiách, sa zdá, že prokuratúra by Huntera chcela stíhať čo najskôr, no ministerstvo spravodlivosti vedené demokratmi sa tomu snaží zabrániť.

Začiatkom novembra budú Američania voliť celú Snemovňu reprezentantov a tretinu Kongresu, plus ďalšie miestne voľby. Očakáva sa, že republikáni môžu získať väčšinu v oboch komorách Kongresu a Joe Biden sa stane ešte slabším prezidentom, ako je teraz. Podľa prieskumov si až 85 percent Američanov myslí, že krajina sa vyvíja zlým smerom. Biden teda nekandiduje, ale voľby zásadne ovplyvnia, ako budú vyzerať jeho najbližšie dva roky.

Druhým dôvodom, prečo sa Hunterove kauzy už nedajú prejsť mlčaním, sú nové skutočnosti, ktoré sa objavili po tom, čo sa hackerom a niektorým novinárom podarilo dostať do jeho icloudu, teda do internetového úložiska, kde sa ukladajú informácie z jeho telefónu a tabletu. Hackerom sa to podarilo vďaka tomu, že na disku z jeho počítača, ktorý si nechal ešte v roku 2020 opraviť a ku ktorému sa vtedy podarilo dostať novinárom z New York Post, sa našlo aj jeho heslo do icloud úložiska. Nuž, a práve tu sa ukázalo, že Hunter Biden je zvrhlík, ktorý je naďalej závislý od drog, pričom neváha platiť desiatky tisíc dolárov za služby prostitútok, čo si aj hojne zaznamenáva, no hlavne sa vďaka tomu potvrdili viaceré podozrenia a objavili nové otázky ohľadne zneužívania verejných funkcií jeho otca na vlastné obohatenie sa.

Je až na podiv, že z toho ešte nie je medzinárodný škandál. Predstava, že by podobné veci vyšli najavo o deťoch prezidenta Trumpa či Busha mladšieho, dáva tušiť, prečo to tak je a komu môže Biden ďakovať.

Čo ukázal Hunterov icloud

Hunterov icloud v prvom rade, zdá sa, naštrbuje vyjadrenia prezidenta Joea Bidena, ktorý už roky opakovane vyhlasuje, že sa nezaujíma o podnikateľské aktivity svojho syna a nemá s nimi nič spoločné. New York Post však informuje, že informácie z Hunterovho kalendára dosvedčujú, že Joe Biden sa so svojím synom medzi rokmi 2008 až 2016 stretol krátko po návrate zo svojich pracovných ciest v zámorí až tridsaťkrát. Pripomeňme, že Joe Biden v tom čase pôsobil ako viceprezident USA a médiá a verejnosť roky špekulovali o tom, že Bidenovci zneužili tento úrad a dostali sa vďaka nemu k exkluzívnym kontaktom a zákazkám. Navyše, Hunterove aktivity sa odohrávali v krajinách, s ktorými majú USA napäté vzťahy, ako Čína a Rusko, z čoho mohli vyplynúť aj podozrenia z ohrozenia národnej bezpečnosti.

V prospech týchto obvinení tiež hrá fakt, že Hunterov icloud obsahoval aj množstvo kontaktov na ľudí na vysokých pozíciách vo vláde, ktorí mali dohliadať na vzťahy s Čínou, a tiež kontakty na ľudí z vrcholového manažmentu spoločnosti Google, ku ktorým sa Hunter pravdepodobne nemal ako dostať legálnou cestou. Existuje preto podozrenie, že ich získal vďaka funkcii svojho otca, pričom kontakty na ľudí z administratívy mohol posunúť ľuďom z čínskej vlády, na ktorých má kontakty vďaka svojim podnikateľským aktivitám v Číne, alebo ich využiť vo vlastný prospech. Poprípade že kontakty v Googli mohol zúročiť v prospech svojho podnikania v oblasti rizikového kapitálu.

Po druhé, Hunterov icloud obsahuje aj množstvo zálohovanej komunikácie s najrôznejšími ľuďmi, s ktorými komunikoval pomocou sociálnych sietí. Ak vynecháme tie bulvárne, ktoré zobrazujú mnohé zvrhlosti týkajúce sa najmä užívania drog a neviazaného sexuálneho života, čo si na vlastnú škodu a dosť nepochopiteľne rád nahrával, nachádzame tu aj objasnenie niektorých platieb, ktoré boli označené ako SAR. To sa týka najmä jeho komunikácie s Jekaterinou Morevovou, Ukrajinkou žijúcou v USA, ktorá Hunterovi roky sprostredkovávala prostitútky.

Jeho komunikácia s ňou ukazuje, že 30-tisíc dolárov, ktoré jej poslal v priebehu piatich mesiacov a ktoré jeho banka pre jej nie úplne čisté pozadie označila ako SAR, boli vlastne platby za prostitútky. Na tom by teoreticky nemuselo byť nič nezákonné, no ako ukazuje portál Daily Mail, z ich komunikácie vyplýva, že Hunter sa snažil služby prostitútok zakryť ako liečebnú procedúru. Dôvodom bolo, že Morevová mu „dievčatá“ posielala aj cez štátne hranice, čo je však v USA trestné. Huntera tu usvedčujú kópie lístkov na vlak, ktoré jej posielal. Pre jeho otca je zase minimálne nepríjemné zistenie, že Hunter peniaze Morevovej viackrát poslal krátko po tom, čo mu na účet prišli práve od neho (Joe Biden o tom, čo chce Hunter robiť s jeho peniazmi, samozrejme, nemusel vedieť).

Jekaterina Morevová môže byť tiež kľúčom k ďalším pochybným transakciám uskutočneným Hunterom Bidenom a jeho firmami. Tu je dôležité meno istej Anny Dekhtiarovej, študentky, ktorej v priebehu novembra 2018 až marca 2019 prišlo na účet z ôsmich rôznych účtov takmer 275-tisíc dolárov. Jeden z nich patril Bidenovej firme Owasco PC, ďalšie dve patria ženám, pravdepodobne prostitútkam, s ktorými si Hunter písal cez sociálne siete. Dekhtiarovú s Morevovou spája to, že obe majú ukrajinský pôvod a obe bývajú na Sunny Isles Beach na Floride. Je pritom možné, že Hunter tým kryl peniaze, ktoré posielal Morevovej za sexuálne služby. Avšak môže to naznačovať aj podozrenia na obchodovanie s ľuďmi či sexuálne zneužívanie mladistvých dievčat, čo dosvedčuje aj email špeciálneho agenta z New Jersey zameriavajúceho sa na obchodovanie s ľuďmi v polícii v Delaware, ku ktorému sa dostal portál Daily Mail.

Niektoré médiá pritom informujú, že Hunter mal kontakt na Morevovú získať práve počas svojich ciest na Ukrajinu, kde bol členom predstavenstva plynárenskej spoločnosti Burisma počas toho, ako bol jeho otec viceprezidentom USA. Daily Mail informuje, že FBI má tieto informácie od decembra 2019 a tiež s nimi pracovala počas vyšetrovania Hunterových káuz.

Hunterova záľuba v nahrávaní (kamerou) seba samého taktiež potvrdzuje, že nelegálne držal zbrane. Hunterov problém so zbraňami spočíva v tom, že je závislý od drog (čo v minulosti aj sám verejne priznal), a preto nemôže vlastniť zbraň. Hunter má však zbrane veľmi rád, a tak si ich zabezpečil iným spôsobom, inými slovami predajcu oklamal. Pikantné na celej situácii je aj to, že jeho otec a celá Demokratická strana roky bojujú za sprísnenie držby zbraní, pričom táto téma sa stala znova aktuálnou po nedávnej sérii útokov, ktorá sa v USA odohrala.

Predaj ropy Číne

No a aby toho nebolo málo, minulý týždeň sa objavili informácie, že Hunter Biden mal pravdepodobne prsty v predaji 900-tisíc barelov ropy Číne. Táto transakcia je kontroverzná z troch dôvodov. Prvým je, že táto ropa pochádza z amerických rezerv, pričom USA sa ju rozhodli predať, aby zvýšili podiel ropy na svetových trhoch, a tak napomohli poklesu jej tržnej ceny, prípadne aby jej predajom pomohli svojim spojencom v Európe či Ázii. Táto ropa tak mala byť určená pre tie štáty, ktoré doplácajú na zvyšujúce sa ceny ropy a jej nedostatok v dôsledku vojny na Ukrajine a nie Číne, ktorá z vojny profituje, keďže od Ruska nakupuje lacnú ropu a plyn, a ktorá tak Rusku pomáha vojnu finančne ustáť.

Druhým dôvodom je, že pri tomto predaji figuruje ako sprostredkovateľ aj firma BHR Partners, ktorú založil spolu s Číňanmi práve smutný hrdina celého príbehu – Hunter Biden. Existuje preto podozrenie, že Bidenovci mohli na predaji ropy do Číny ešte aj zbohatnúť.

No a napokon, Chris Clark, právny zástupca Huntera Bidena, v roku 2021 pre New York Times povedal, že prezidentov syn „už nemá žiadny priamy ani nepriamy podiel“ v spoločnosti BHR Partners. Avšak Washington Examiner prišiel v marci so zistením, že čínske a americké obchodné záznamy ukazujú, že Hunter Biden je stále 10-percentným vlastníkom vo firme BHR Parners.

Webová stránka spoločnosti BHR Partners. Foto: printscreen BHD Partners

Či už pred voľbami do Kongresu, alebo po nich, zdá sa, že je isté, že Hunter Biden bude čeliť pre svoje rozsiahle podozrivé aktivity súdnemu procesu. Navyše, ak voľby dopadnú podľa očakávaní a republikáni v nich získajú väčšinu, zdá sa, že Bidenovcov čaká séria vyšetrovaní aj pred výbormi Senátu. Republikáni už avizovali, že hneď ako získajú väčšinu, spustia senátne vyšetrovanie týkajúce sa Huntera Bidena a jeho kontaktov v Číne, na Ukrajine či v Rusku a taktiež vyšetrovanie toho, či nezneužíval na svoje obohatenie postavenie svojho otca.

Popularita Bidena neustále klesá

Toto všetko je ďalšou ranou pre prezidenta Bidena a Demokratickú stranu, ktorých popularita od víťazných volieb v roku 2020 neustále klesá. Bidenova popularita je na historickom minime a určite jej nepomôžu ani škandály jeho syna. Napokon, New York Post už informoval, že 62 percent voličov verí, že prezident mal finančný prospech z obchodných vzťahov svojho syna v Číne a 69 percent neverí jeho tvrdeniam, že so svojím synom o biznise nehovorí. Pritom väčšina Američanov, až 56 percent, neverí, že bude Hunter Biden stíhaný.

Biden je nepopulárny aj preto, že sa na ňom čoraz viac prejavuje staroba a senilita, pribúdajú mu brepty. Naposledy sa mu dokonca podarilo povedať, že má rakovinu. Aj preto už demokrati pomaly, ale isto pripravujú pôdu na to, aby v roku 2024 zabojoval o Biely dom niekto iný. Ich problémom však je, že na rozdiel od republikánov nemajú v zálohe žiadnych mladých politikov s dostatočnými skúsenosťami a celospoločenskou podporou. Mladí demokrati sú skrátka príliš radikálni (čítaj progresívni), aby mali šancu vyhrať voľby.

Príbeh Huntera Bidena preto nie je iba o skorumpovanosti a dekadencii v rodine prezidenta USA, ale aj o moci médií, sociálnych sietí a vplyvných lobistov, ktorí chcú za každú cenu tento svet chrániť.

Všetky tie klamstvá, podvody, zneužívanie funkcie a riešenie zástupnej radikálnej agendy – akými sú údajné práva homosexuálov a transgender osôb, povestný systematický rasizmus a snahy o obmedzenie polície (defund police) – k niečomu vedú. A ako to dnes vidí 85 percent Američanov, nie je to pre krajinu, ktorú sužuje vysoká inflácia, dobre. Bidenovci priemerným Američanom odkazujú, že sú na míle vzdialení problémom bežných ľudí a verejné funkcie používajú aj na vlastné obohatenie sa a beztrestnosť. V demokracii existuje na tento neduh jedno riešenie, hlas ľudu je vo voľbách hlasom božím.


Ďalšie články