Zoznámte sa, Ron DeSantis, budúci prezident USA

Republikáni aj demokrati riešia ten istý problém, ako sa zbaviť svojich lídrov. Pokiaľ by išli udalosti zotrvačnosťou, veľmi pravdepodobne by sa v roku 2024 opakoval súboj Donald Trump verzus Joe Biden. Pre obe strany je to nočná mora. Ak má Trump niekoho šancu poraziť, je to Biden – a naopak. Opakovaním súboja by tak obe strany riskovali prehru. Je jasné, že v zákulisí sa kujú pikle, ako týmto mužom zabrániť kandidovať.

DeSnatis1 Ron DeSantis. Foto: FB/Ron DeSantis

Republikáni to majú v istom zmysle jednoduchšie, náhrada za Trumpa je jasná. Je ňou floridský guvernér Ron DeSantis. Keď bol v roku 2019 zvolený, prezentoval sa ako tvrdý trumpovec, napriek tomu dokázal tesne zvíťaziť v prelietavom štáte, aj keď je v posledných rokoch Florida červená, a stáva sa tak viac republikánskou.

Jeho obľuba vyletela nahor počas pandémie covidu, keď sa stal jedným z najviac „otváračských“ politikov v krajine. Prorokované totálne vymretie Floridy sa nekonalo, štát je, pokiaľ ide o úmrtia, v americkom priemere. Potom ukázal, že sa nebojí stretu v kultúrnych vojnách a vyzval na súboj jednu z najmocnejších inštitúcií USA, spoločnosť Disney.

Politik, ktorý má výsledky

Florida presadila na školách zákon obmedzujúci vyučovanie o sexuálnej orientácii a rodovej indentite. Podľa kritikov bol homofóbny, vžil sa pre neho názov „nehovor gay“ a vedenie Disney, pravdepodobne pod tlakom svojich aktivistických zamestnancov, sa proti nemu vymedzilo.

Spoločnosť Disney mala s Floridou symbiotický vzťah. V štáte sa rozkladá Disney World, najnavštevovanejší zábavný park na svete, ktorý generuje pre Floridu ohromné zisky. Pred pandémiou sa jeho ekonomický prínos odhadoval na 75,2 miliardy dolárov ročne. Za to sa Disney World tešil mnohým výhodám. Napríklad má status mesta, a má tak vlastnú samosprávu. Môže vydávať napríklad územné plánovanie alebo vyrábať elektrinu. DeSantis tieto privilégiá ako trest za aktivizmus firmy zrušil, rozhodnutie má začať platiť v júni roku 2023.

Ron DeSantis. Foto: FB/Ron DeSantis

Pre republikánov je tak politikom, ktorý má výsledky, nebojí sa ísť do ostrého stretu a pritom si udržuje pomerne vysokú popularitu. Oproti Trumpovi má ešte dve výhody. Dokáže svoje projekty dotiahnuť do konca a nie je úplný šialenec.

Problém je, že Trump sa prezidentskej nominácie zrejme nevzdá bez boja. Svojím plánom znovu kandidovať sa nijako netají. Prezidentské primárky sa tak môžu stať bitkou v bahne, ktorá poškodí celú stranu. DeSantis má ale aj tak slušnú šancu zvíťaziť. Trump sa pozeral, jeho reality šou už toľko neťahá. Poškodzuje ho aj vyšetrovanie okolností vniknutia davu do Kapitolu zo 6. januára 2021. Trump z toho nevychádza v dobrom svetle.

Aj keď republikáni verejne nepriznajú, že sa Trump niečím previnil, v hĺbke duše dobre vedia, že to nebola jeho hviezdna chvíľa. Potvrdzujú to aj prieskumy z New Hampshire, štátu, kde sa tradične konajú prvé primárky a víťazstvo slúži ako boost pre prípadných prezidentských kandidátov. Trump a DeSantis sú v podstate vyrovnaní. DeSantisa by volilo 39 percent republikánov v New Hampshire, Trumpa 37 percent.

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Ako sa zbaviť Joea Bidena

Demokrati sa potrebujú zbaviť Bidena. Jeho obľúbenosť je na historickom minime, prekonal aj Trumpa. Podľa stránky RealClearPolitics o ňom pozitívne zmýšľa iba 43 percent Američanov. Potom je tu otázka jeho staroby. Biden je fyzicky aj psychicky dávno za zenitom. Primárky v roku 2020 vyhral z dvoch dôvodov. Mal najväčšiu šancu poraziť Trumpa a tiež naznačoval, že bude kandidovať iba raz. Bude prechodným prezidentom medzi generáciami. Na tieto sľuby Biden ale akosi zabudol a trvá na tom, že chce kandidovať znova. Tento rok v novembri však bude mať osemdesiatku, a ak by naozaj obhájil mandát, na konci úradovania by mal 86 rokov. Za predpokladu, že by sa ich dožil. Pred pár dňami spadol zo svojho bicykla. Nešlo o žiadnu nehodu, jednoducho zastavil a potom sa „zoťal“. Podivné prerieknutia a situácia sa množia.

Hovoriť o upadajúcom prezidentovom zdraví bolo považované za pravicovú konšpiráciu. Ale začína presakovať aj do mainstreamu. Magazín Atlantic, jeden zo symbolov establishmentovej Ameriky, zverejnil článok s názvom Biden by nemal kandidovať v roku 2024, podtitulok znie Áno, je zdravý na to, aby bol prezidentom. Pre budúce voľby je však príliš starý.

Joe Biden a Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Ešte menej obľúbená Kamala Harrisová

Problém pre demokratov je, že nemajú kandidáta na Bidenovho nástupcu. Logickým človekom by bola za normálnych okolností jeho viceprezidentka Kamala Harrisová. Lenže tá má ešte nižšiu obľubu ako Biden a mnoho komentátorov sa zhodne, že lepší senilný Biden ako Harrisová úplne pri zmysloch. Bidenov odchod zo scény by tak znamenal drsné a dlhé primárky bez jasného favorita. Momentálne sa u demokratov nečrtá nikto taký charizmatický ako DeSantis.

Kto staví na DeSantisa ako na budúceho amerického prezidenta, rozhodne neoľutuje. Nie je to tutovka, ale šanca je pomerne veľká.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články