Konšpirátorom sa treba postaviť

Nikdy sme si nemysleli, že to bude naša úloha, ale nedá sa inak.

Existujú podstatne nebezpečnejšie konšpirácie ako chemtrails. Foto: Rool Paap/Flickr.com Existujú podstatne nebezpečnejšie konšpirácie ako chemtrails. Foto: Rool Paap/Flickr.com

Keď sme zverejnili informáciu o zmenách v Štandarde, čakali sme rôzne reakcie, ale to, čo sme si prečítali, to bola nevídaná spodina.

Peter Hanák z Aktualít nás nazval konšpirátormi a hneď v nasledujúcich dvoch vetách začal veselo konšpirovať on sám:

„Konšpirátori dostali miliónovú injekciu – tak si dajte pozor, aby neoklamali aj vás. Teraz na to budú mať zdroje. Odkiaľ – a teda kto nás chce systematicky klamať a je ochotný do toho investovať milióny –, to je tá správna otázka.“

Michal Lehuta, ekonomický analytik Všeobecnej úverovej banky, teda človek, ktorý by mal vážiť slová a fakty, mu svojimi konšpiráciami zdatne konkuruje:

„Denník Štandard aktuálne dostáva miliónové investície od relatívne neznámej švajčiarskej investičnej spoločnosti Saidler & Co. (Vedie ju Martin Saidler, syn slovenskej emigrantky. Na Twitteri firma propaguje akurát tak seba a kryptomeny. Žiadne seriózne noviny o spoločnosti nepíšu.). Milióny sú pritom v slovenskom mediálnom biznise obrovské peniaze: Nko začalo s jedným, TREND bol predaný, myslím, za tri. Niekto by sa mal podľa mňa dobre pozrieť na to, či to náhodou nie sú ruské alebo iné divné peniaze.“

Libor Melioris, ktorý sa tiež predstavuje ako ekonóm a pracuje ako analytik pracujúci pre prezidentku Čaputovú, sa rozhodol tárať ešte viac:

„Partnerstvo kresťanov, neonacistov, rostasovcov, inessákov a Pištu Vandala registrované pod značkou Denník Štandard získalo skrz bieleho koňa s menom Saidler & Co. milión eur. Deo gratias.“

Keď novinár hovorí o hrozbe systematického klamania a sám klame, je to vážny problém. A rovnako vážny problém je až zarážajúce diletantstvo dvoch vyššie spomínaných „ekonómov“. Ak nie sú páni Lehuta a Melioris na svojich pozíciách a so svojou profesiou schopní získať a overiť si pravdivé údaje o tak významnej spoločnosti, ako je Saidler & Co., tak pre obe inštitúcie, ktoré ich zamestnávajú, aj pre VÚB, aj pre prezidentku Čaputovú, ide o mimoriadne zlú vizitku.

Samozrejme, vyššie menovaní v tom nie sú sami. Ožilo celé progresívne srdiečko na sociálnych sieťach: Zuzana Kepplová, Michal Havran, Pavol Hardoš, Ondrej Prostredník, Miroslav Kocúr, Ján Záborský, Konštantín Čikovský a ďalší a ďalší. Oľga Pietruchová z toho dokonca pozliepala konšpiračnú teóriu: „Ledaže by to boli nejaké vyprané offshorové fondy, ktoré sa cez Azerbajdžan vrátili do Európy.“ Všetko kvôli kampaniam proti genderu za hranicami Ruska.

Jedno tvrdenie absurdnejšie a nezmyselnejšie od druhého. Stratilo azda slovo úplne svoju váhu a rokmi budované meno akýkoľvek rešpekt? Môže niekto poctivo pracovať a potom, keď sa rozhodne povedať, čo si myslí, okamžite čeliť konšpiráciám, útokom a pokusom o vraždu charakteru?

Povedali sme si: Dosť.

Nenecháme sa fackovať konšpirátormi.

Je hanba, že takíto ľudia formujú verejnú mienku na Slovensku. Ešte väčšia hanba je, že pracujú pre tak vážené inštitúcie, ako je úrad prezidentky či VÚB, jedna z najsilnejších bánk na našom trhu, prípadne mediálny portál, kde pracoval Ján Kuciak.

Tieto spôsoby už dlho prekážajú veľkej časti spoločnosti, krivia charakter debaty a vytvárajú falošnú morálnu nadradenosť. Na peniazoch spoločnosti Saidler & Co. ani Petra Núñeza nie je nič divné ani pochybné. Sú poctivo zarobené, zdanené a investované s jasným podnikateľským zámerom. A ani cent nie je z nejakého pochybného zdroja.

Nie sme prví, kto čelí tak primitívnej ohováračskej kampani, ale rozhodli sme sa, že nastal čas na zmenu prístupu.

Naši investori nič netaja a vždy všetko verejne riadne oznamovali. Rovnako to bolo aj teraz. Páni Lehuta alebo Melioris, prípadne pán Záborský, ktorí sú ekonómovia, mohli spoločnosť Saidler & Co. slobodne kontaktovať. Človek by čakal, že keď už niečo tvrdia, či už o ich pozícii na trhu, alebo projekte Terajšok, do ktorého masívne investovali (čo vytvorilo počiatočný dlh), tak by o tom mali niečo vedieť.

Lenže oni sa radšej pustili do konšpirácií. Do nezodpovedných, nepodložených, meno a povesť Štandardu, ale aj spoločnosť Saidler & Co. poškodzujúcich konšpirácií.

Dovoľte, aby som vám oznámil, že investori a majitelia Štandardu ma dnes informovali, že svoje meno a majetok si budú chrániť a verejne známym osobám, ktoré poškodzujú ich povesť, sa ozvú ich právnici.

Spoločnosť Saidler & Co. oznamuje, že americká právnická firma Baker McKenzie, čo je najväčšia advokátska kancelária na svete, ktorá zastupuje aj americkú pobočku spoločnosti Saidler & Co., bude na základe ich podania konať a žiadať náhradu škody. Keďže v niektorých prípadoch ide o osoby, ktoré pracujú pre významné štátne, bankové a mediálne inštitúcie, právnici budú kontaktovať aj Kanceláriu prezidenta SR či vedenie Všeobecnej úverovej banky, respektíve vydavateľa Aktualít, s otázkou na správanie ich zamestnancov, ktorí konšpirujú a klamú o Saidler & Co. a Štandarde. Ak sa preukáže, že zamestnanci konali s vedomím svojich zamestnávateľov, budú úhradu škody žiadať aj od nich. Martin Saidler v telefonickom rozhovore pripomenul skúsenosť Ronalda Laudera, s ktorým sú známi, ktorý sa v minulosti úspešne domáhal odškodnenia za poškodenie CME na českom trhu.

Doteraz sme na obvinenia, že sme to či ono, reagovali mlčaním alebo súkromným mailom. Odteraz budeme svoje meno chrániť právnou cestou.

Vítame tvrdú polemiku na ktorúkoľvek tému, ale odmietame pokusy o falošné nálepkovanie a likvidovanie názorového oponenta. To prvé slobodu posilňuje, to druhé ju ohrozuje.

Majetok a meno si treba chrániť. V divočine určuje pravidlá agresor, v civilizovanej spoločnosti ich garantuje právo.


Ďalšie články