Prieskum: Väčšina Slovákov si želá výhru Ruska vo vojne na Ukrajine, najviac voliči ĽSNS, Republiky a Smeru

Dáta z júlového prieskumu Ako sa máte, Slovensko? výskumníkov z MNFORCE, Seesame a Slovenskej akadémie vied (SAV) ukázali, že väčšina Slovákov – až 52,1 percenta si želá, aby vojnu na Ukrajine vyhralo Rusko. Rovných 30 percent Slovákov želá víťazstvo vo vojne Ukrajine.

Robert Fico Na snímke uprostred poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) počas protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Respondentom výskumníci položili otázku: „Ako by chceli, aby sa skončila vojna na Ukrajine?“ Na odpoveď im ponúkli 10-bodovú škálu. Číslo 1 znamenalo, že si prajú jasné víťazstvo Ruska. Naopak, číslo 10 znamenalo, že si prajú jasnú výhru Ukrajiny. Z prieskumu vyplynulo, že jasné víťazstvo Ruska si želá 20,6 percenta opýtaných. Presný opak, teda jasnú výhru Ukrajiny, si želá 19,9 percenta respondentov.

Približne 18 percent všetkých oslovených respondentov nevedelo odpoveď, kto by mal podľa nich vojnu vyhrať. O prieskume ako prvý informoval Denník N.

Za jasnú vojenskú výhru Ruska sa vyslovilo 59,1 percenta voličov ĽSNS, 53,3 percenta voličov Smeru a 50 percent voličov Republiky. Jasné víťazstvo Ukrajiny si spomedzi parlamentných strán najviac želajú priaznivci hnutia OĽaNO – až 66,7 percent opýtaných. Rovnaký názor má 66 percent voličov SaS a 64,3 percenta voličov Progresívneho Slovenska. Tohto názoru je aj vyše 31 percent voličov KDH a vyše 22 percent voličov Hlasu.

Najciteľnejšie si víťazstvo Ukrajiny prajú obyvatelia Bratislavského kraja. Na opačnom póle sú zase Nitriansky a Prešovský kraj, ktoré sa mierne prikláňajú skôr k víťazstvu Ruska. Z hľadiska vzdelania je trend jednoznačný. Čím nižšie dosiahnuté vzdelanie, tým viac si ľudia želajú víťazstvo Ruska a naopak. Z hľadiska vekových skupín je to pomerne vyrovnané, prekvapujúce však je, že najviac proruský postoj zdieľajú tridsiatnici.

Zaujímavá je aj korelácia so zaočkovanosťou proti covidu. Slováci, ktorí majú aj posilňujúcu dávku vakcíny, si výraznejšie prajú víťazstvo Ukrajiny. Tí, ktorí nemajú posilňujúcu dávku, ale sú proti covidu zaočkovaní, sú niekde uprostred. Medzi nezaočkovanými prevažuje želanie, aby vojnu vyhral ruský agresor.

(denník n, krk)


Ďalšie články