Pápež v Kazachstane varoval pred domino efektom vojny

Pápež František počas návštevy Kazachstanu vo štvrtok varoval pred "domino efektom" vojnového konfliktu a jeho dosahom na medzinárodné vzťahy, uviedla agentúra AFP.

Pápež František v Kazachstane. Foto: TASR/AP Pápež František v Kazachstane. Archívne foto: TASR/AP

„Mier je naliehavý, pretože akýkoľvek vojenský konflikt alebo vypuknutie napätia a konfrontácie môže mať dnes len nepriaznivý ‚domino efekt‘ a môže vážne ohroziť systém medzinárodných vzťahov,“ povedal pápež v závere dvojdňového medzinárodného Kongresu predstaviteľov svetových a tradičných náboženstiev v kazašskej metropole Nur-Sultan.

„Ďakujem za intenzívne spolu prežité dni práce a odhodlania v mene dialógu, ktoré sú v (tomto) ťažkom období ešte vzácnejšie, keď na nás popri pandémii dolieha aj nezmyselné vojnové šialenstvo. Existuje príliš veľa nenávisti a rozdelenia, prílišný nedostatok dialógu a pochopenia toho druhého: to je v globalizovanom svete ešte nebezpečnejšie a škandalózne. Nemôžeme pokračovať spojení a oddelení, prepojení a pretrhnutí príliš mnohými nerovnosťami,“ prízvukoval František.

František už v stredu vyzval približne 80 zhromaždených biskupov, patriarchoch, rabínov, imámov a muftiov či predstaviteľov budhizmu a taoizmu, aby sa spoločne zjednotili v odsúdení vojny.

https://standard.sk/247721/papez-odsudil-v-kazachstane-statny-ateizmus-a-odmieta-vyhrotenu-konfrontaciu-na-ukrajine/

Odsúdil terorizmus

Rímsky biskup tiež následne terorizmus, voči ktorému bolo potrebné spoločne zakročiť: „Potom, čo sa stalo 11. septembra 2001, bolo potrebné reagovať a reagovať spoločne na vznetlivú atmosféru, ku ktorej teroristické násilie chcelo podnietiť, a hrozilo, že náboženstvo urobí faktorom konfliktu. Ale pseudonáboženský terorizmus, extrémizmus, radikalizmus a nacionalizmus, zahalený v posvätnosti, stále podnecuje strach a obavy zoči-voči náboženstvu. Preto bolo v týchto dňoch prozreteľné znovu nájsť samých seba a znovu potvrdiť svoju pravú a neodškriepiteľnú podstatu.“

Na uvedenom kongrese, ktorý sa koná každé tri roky, sa zúčastnilo okolo 100 delegácií z 50 krajín. Záverečné vyhlásenie vyzýva lídrov, aby „upustili od agresívnej a deštruktívnej rétoriky, ktorá vedie k destabilizácii sveta, ako aj konfliktov a krviprelievania“. V deklarácii, ktorá má 35 bodov, sa však vyslovene nespomína vojna na Ukrajine, ktorá trvá už takmer sedem mesiacov, konštatuje AFP.

Prvý muž katolíckej cirkvi vyzdvihol, že záverečné vyhlásenie náboženského podujatia v Kazachstane odsudzuje nielen extrémizmus, radikalizmus a terorizmus, ale aj akýkoľvek iný podnet k nenávisti, nepriateľstvu, násiliu a vojne. Nemajú totiž „nič spoločné s autentickým náboženským duchom a treba ich odmietnuť čo najrozhodnejšie a bezpodmienečne“.

Ako dodal, medzináboženský dialóg je spoločnou cestou k pokoju, a preto je nevyhnutný a niet tu návratu. Je naliehavou a nenahraditeľnou službou ľudstvu, dodal argentínsky pápež. Vystríhal tiež, že človeka nemožno redukovať na to, čo zarába a vyrába, lebo „človek je cestou všetkých náboženstiev.“

https://standard.sk/244798/najprv-patriarcha-kirill-teraz-cinsky-prezident-spekuluje-sa-koho-papez-v-kazachstane-naozaj-stretne/

Zlepšenie života žien

Vyhlásenie sa tiež hlási k podpore „ochrany práv a dôstojnosti žien a k zlepšovaniu ich sociálneho postavenia ako rovnocenných členov rodiny a spoločnosti“.

„Ak chýba pokoj, je to preto, že chýba pozornosť, neha a schopnosť dávať život. A tak treba (pokoj) hľadať väčším zapojením žien (do aktivít spoločnosti). Pretože žena dáva svetu starostlivosť a život: je to cesta k mieru. Preto sme vyzdvihli [v záverečnej deklarácii kongresu, pozn. red.] nutnosť chrániť ich dôstojnosť a zlepšiť ich sociálne postavenie ako rovnocenného člena rodiny a spoločnosti. Ženám treba zveriť aj väčšie úlohy a zodpovednosť. Koľkým úmrtiam by sme sa vyhli, ak by boli ženy v centre rozhodovania. Angažujme sa, aby boli ženy viac rešpektované, uznávané a zapojené do chodu spoločnosti.“

Pápež pricestoval na trojdňovú apoštolskú návštevu Kazachstanu v utorok. Do Ríma odcestuje vo štvrtok, pričom jeho príchod sa očakáva okolo 20.30 h SELČ.

(pet, tasr)


Ďalšie články