Viac ako dva mesiace terorizovali tehotenské centrá naprieč USA. Dodnes za to nikoho neobvinili

Organizácia s názvom Jane's Revenge uskutočnila od začiatku mája do konca júna najmenej sedemnásť útokov na centrá na pomoc tehotným ženám po celých USA. Polícia za to dodnes nikoho neobvinila ani nezatkla. Zdá sa teda, že útočníci ostanú nepotrestaní.

Zničená kancelária organizácie Wisconsin Family Action. Foto: Facebook.com/Wisconsin Family Action Zničená kancelária organizácie Wisconsin Family Action. Foto: Facebook.com/Wisconsin Family Action

Žiadny z príslušníkov organizácie Jane’s Revenge, ktorí na jar a v lete tohto roka napadli a poškodili najmenej sedemnásť centier na pomoc tehotným ženám, nečelí stíhaniu. Informuje o tom Fox News, ktorého novinári kontaktovali políciu vo všetkých mestách, kde sa preukázateľne odohrali útoky tejto organizácie.

Z dostupných policajných informácií vyplýva, že v dvoch prípadoch sa vyšetrovanie zastavilo bez toho, aby bol niekto obvinený alebo zatknutý. Vo zvyšných síce vyšetrovanie pokračuje, ale, zdá sa, že dopadne rovnako, pretože polícia ani v jednom z prípadov dosiaľ nikoho neobvinila.

Útokov bolo omnoho viac

Počet útokov, ktoré mohli spáchať prívrženci tejto organizácie, sa pritom odhaduje na omnoho viac ako sedemnásť. Útokov, pri ktorých boli použité heslá typické pre Jane’s Revenge, boli desiatky. Okrem tehotenských centier napádali potratári aj kostoly či iné cirkevné budovy. Dôvodom útokov bolo očakávané rozhodnutie Najvyššieho súdu USA v prípade Dobbs verzus JWHO, ktorým súd zrušil takzvané právo na potrat a vrátil právomoc rozhodovať o potratoch jednotlivým štátom USA.

Odhaduje sa, že celkovo napadli členovia organizácie vyše šesťdesiat centier na pomoc tehotným ženám a viac ako päťdesiatim útokom čelili len katolícke kostoly. Ak by sa do tohto počtu zarátali aj útoky na kostoly a budovy ďalších cirkví, číslo by bolo určite vyššie ako sto. Štúdia Charlotte Lozier Institute pritom poukazuje na to, že pro-life centrá v USA len v roku 2019 poskytli finančnú pomoc tehotným ženám vo výške 266 miliónov dolárov.

Jeden z útokov na katolícky kostol v USA.

Organizácii Jane’s Revenge i ďalšej potratovej loby, ktoré beztrestne šírili strach medzi pro-life zoskupeniami, sme sa na Štandarde venovali v samostatnom texte.

Nepomohlo ani zapojenie FBI

Prvý útok príslušníkov organizácie Jane’s Revenge sa odohral 8. mája v meste Madison v centre organizácie s názvom Wisconsin Family Action. Výtržníci vtedy do budovy hodili zápalné fľaše a posprejovali fasádu budovy. Nielenže nikoho nezatkli, podľa mojich vedomostí, nepredvedli na výsluch ani nezadržali žiadnu osobu,“ uviedla pre Fox News Julaine Applingová, prezidentka Wisconsin Family Action. Okrem toho dodala, že od začiatku júna nevie o tom, že by úrady v tejto veci čokoľvek podnikali.

Situácia je o to prekvapujúcejšia, že od polovice júna útoky začala vyšetrovať aj FBI. Stalo sa tak po tom, čo Jane’s Revenge 14. júna uverejnila už druhé vyhlásenie, v ktorom sa prihlásila k dvanástim útokom na pro-life centrá a vyzývala na ďalšie naprieč celými Spojenými štátmi. Navyše, po tom, čo Najvyšší súd vydal 24. júna rozhodnutie v prípade Dobbs verzus JWHO, ministerstvo vnútornej bezpečnosti kvôli tejto organizácii vydalo varovanie pred domácimi teroristickými činmi. 

Zamestnanci pro-life centier sa v tom čase obávali chodiť do práce. Strach mali aj ich klienti. Viaceré centrá pre vyhrážky obmedzovali svoju činnosť alebo robili rôzne bezpečnostné opatrenia. Išlo napríklad o najímanie si súkromných bezpečnostných služieb alebo výmenu okien a dverí za nepriestrelné.

Heidi Matzkeová, riaditeľka Alternatives Pregnancy Center zo Sacramenta v Kalifornii, ktoré vandali napadli dvakrát, vo svojom svedectve tvrdí, že kvôli útokom musela investovať do zvýšenia bezpečnosti viac ako 150-tisíc dolárov. Išlo o prostriedky určené na pomoc ženám a deťom. Aj vďaka tomu sa jej však podarilo zabrániť dvom útokom. V prvom ochrankár nedovolil útočníkovi ukradnúť auto mobilnej ambulancie. V tom čase sa v ňom nachádzala na vyšetrení tehotná žena. V druhom prípade sa do ich centra nedostal muž s mačetou, ktorý sa tam dobýjal.

Výpoveď Heidi Matzkeovej, riaditeľky Alternatives Pregnancy Center zo Sacramenta v Kalifornii, ktoré sa stalo obeťou útokov dokonca dvakrát.

Neochotu vyšetrovať prípady vandalizmu voči pro-life centrám podrobujú kritike viacerí konzervatívci. Senátor Tom Cotton, republikán z Arkansasu, už v júni pre nečinnosť ministerstva spravodlivosti Bidenovej administratívy pri stíhaní členov Jane’s Revenge žiadal, aby generálny prokurátor Merrick Garland odstúpil z funkcie. Republikáni neskôr v Senáte zriadili výbor na vyšetrovanie útokov, ktoré nasledovali po vyhlásení rozsudku v prípade Dobbs verzus JWHO.

Dnes sa však zdá, že nič z toho nepomohlo a útoky potratárov na tehotenské centrá a cirkvi ostanú nepotrestané.


Ďalšie články