Na Nord Stream zrejme útočili sabotéri. Mohli použiť ponorku, píšu nemecké noviny

AKTUALIZOVANÉ Pokles tlaku v plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na morskom dne medzi Ruskom a Nemeckom je pravdepodobne dôsledkom sabotáže. Píše o tom nemecký denník Tagesspiegel s odvolaním sa na svoje zdroje v spolkových bezpečnostných zložkách, podľa ktorých ide zrejme o dielo špeciálnych jednotiek.

Nemecký regulaèný úrad pozastavil proces schva¾ovania projektu Severný prúd 2 Schéma plynovodu Nord Stream 2. FOTO TASR/AP

Všetko hovorí proti tomu, že išlo o náhodu,“ uviedol zdroj denníka Tagesspiegel.

Člen zahraničného výboru Spolkového snemu za koaličných Zelených Jürgen Trittin má podobný názor. Plynovod je pomerne nový a vyrobený z pevnej nemeckej ocele“, povedal pre nemeckú televíziu ntv.

V noci, z nedele na pondelok, tlak najprv prudko poklesol v oboch potrubiach pre sankcie nepoužívaného, ale natlakovaného plynovodu Nord Stream 2. Na únik plynu vo svojich výsostných vodách upozornilo Dánsko. V pondelok večer potom výrazne poklesol tlak aj v oboch rúrach plynovodu Nord Stream 1.

Čo to vlastne bolo

Ako upozornil zdroj nemeckých novín, nie je jednoduché zaútočiť na plynovod na morskom dne. Mohli to urobiť špeciálne jednotky, napríklad s pomocou ponorky. Ohľadne možných vykonávateľov sa diskutuje o dvoch možnostiach: buď za útokom stojí Ukrajina, prípadne s ňou spriaznené sily, alebo ide o ruskú operáciu pod falošnou vlajkou, ktorej cieľom je šíriť neistotu a tlačiť na vyššie ceny plynu.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v pondelok večer vyhlásilo, že príčiny poklesu tlaku plynu v plynovodoch z Ruska nie sú známe. Tieto incidenty podľa nemeckých úradov nateraz nemajú žiaden vplyv na zásobovanie plynom v Nemecku.

https://standard.sk/249587/polsky-eximinister-zahranicia-dakuje-za-znicenie-nord-streamu-americanom/

Seizmické stanice zachytili dva výbuchy pri miestach úniku z plynovodov Nord Stream

Seizmické stanice vo Švédsku, Nórsku a Fínsku v pondelok zaregistrovali dve explózie blízko miest únikov z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori. Seizmológ Björn Lund z Uppsalskej univerzity, ktorý patrí do švédskej národnej seizmologickej siete, uviedol, že prvý výbuch zaznamenali skoro ráno juhovýchodne od dánskeho ostrova Bornholm. Neskorší a silnejší výbuch sa odohral v noci severovýchodne od ostrova a rovnal sa zemetraseniu s magnitúdom 2,3.

„Veľmi dobre vieme, ako vyzerá podvodný výbuch. A v tomto prípade nie je pochýb o tom, že to nie je zemetrasenie,“ vyjadril sa Lund.

Aj nemecké geologické výskumné centrum GFZ uviedlo, že seizmometer na Bornholme v pondelok, a teda v deň, keď tlak v plynovodoch dramaticky klesol, dvakrát zaznamenal otrasy zeme. GFZ však odmietlo špekulovať o tom, či namerané hodnoty súviseli s únikmi potrubí, ktoré sú v blízkosti ostrova.

Rusko na začiatku septembra pre údajné technické problémy zastavilo prepravu plynu do Nemecka cez Nord Stream 1. Ten bol dovtedy pre Nemecko kľúčovou trasou na dodávky plynu. Nemecko je napojené aj na prepravnú trasu vedúcu cez Ukrajinu a Slovensko a tiež na plynovod Jamal z Poľska. Jamal však už niekoľko mesiacov funguje v reverznom režime po tom, čo Rusko zastavilo vývoz plynu do Poľska, keďže to odmietlo platiť za plyn v rubľoch.

(sd, sita)


Ďalšie články