Prieskum: Zhruba 60 percent Slovákov by chcelo striedať prácu z domu a z kancelárie, 70 percent zažíva v práci stres

V dosledku pandémie sa nezmenila iba situácia na pracovnom trhu, ale aj vnímanie pracoviska zamestnancami. Analytici predpokladajú, že práve aktuálna situácia, rastúca inflácia a zvýšená flexibilita zamestnávateľov môžu povzbudiť ľudí k návratu do práce. Zhruba 60 % Slovákov by chcelo pracovať na hybridný model, teda kombináciou práce z domu a v kancelárii. Informoval o tom pracovný portál Kariéra.sk na základe prieskumu.

Ilustračná snímka, aplikácia na poznámky. Foto: Martin Minka Ilustračná snímka, aplikácia na poznámky. Foto: Martin Minka

Nezamestnanosť neustále klesá a situácia na trhu práce je pre ľudí, ktorí hľadajú nové zamestnanie podľa portálu priaznivá. Mnohí slovenskí zamestnávatelia totiž hlásia nedostatok zamestnancov.

Polovica opýtaných ľudí v prieskume uvádza, že pandémia nezmenila ich prístup k práci. Zhruba tretina opýtaných má iný názor a tvrdia, že ich prístup sa zmenil. „Podľa ostatných má ochorenie COVID-19 len čiastočný vplyv na zmenu,“ uviedla manažérka komunikácie a PR portálu Katarína Tešla.

Najvačšia zmena, keď ľudia zostali pracovať z domu, nastala v prístupe, akým sa Slováci pozerajú na jednotlivé formy práce. Hybridný model, ktorý má kombinované miesto výkonu práce, z kancelárie aj z domu, by si zvolilo 59 percent respondentov. Necelá tretina Slovákov by v súčasnosti uprednostnila prácu z domu. Prácu výlučne v priestoroch firmy by si zvolilo 11 percent opýtaných, vyčíslil portál.

Prieskum tiež ukázal, že 70 percent Slovákov v práci zažíva stres. Dovodov pritom može byť niekoľko, a to nedostatočné finančné ohodnotenie, nezhody so zamestnávateľom, dusná atmosféra alebo vlastné zlyhanie. „Príčina stresu spočíva vo veľkej miere v nadmernej záťaži v práci súvisiacej s tlakom na splnenie termínov a plánov,“ vysvetlila Tešla.


Ďalšie články