Česi zadržali na hraniciach so Slovenskom len počas prvej noci 120 migrantov. Prišlo aj ku streľbe

Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely, informuje server Novinky.cz.

Na snímke vľavo minister vnútra ČR Vít Rakušan počas príchodu na hranice medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín. Foto: Lukáš Grinaj/TASR Na snímke vľavo minister vnútra ČR Vít Rakušan počas príchodu na hranice medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

„K tomuto času evidujeme vyše 120 zadržaných tranzitných nelegálnych migrantov. Evidujeme taktiež sedem prevádzačov, ktorí sa snažili týchto migrantov previezť,“ povedal Rádiožurnálu Českého rozhlasu vo štvrtok ráno pred 08.00 h šéf českej cudzineckej polície  Milan Majer.

Medzi prichádzajúcimi migrantmi prevažujú občania Sýrie, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria do Nemecka. Voči zadržaným prevádzačom bolo začaté trestné konanie a hrozí im až päť rokov väzenia.

Muži zákona museli použiť pištoľ

Pražská polícia, ktorej jednotka pôsobí na hraničnom priechode Brumov-Bylnice v Zlínskom kraji, informovala, že v prípade jedného prevádzača musela byť nadránom použitá aj varovná streľba, keďže vysokou rýchlosťou prešiel s dodávkou cez pohraničné kontrolné stanovište. Po krátkom prenasledovaní ho policajti zadržali v lese, kde sa pokúšal o útek.

Podľa pražskej polície bolo v dodávke 15 migrantov. Server iDNES.cz uviedol, že išlo o vodiča z Iraku, ktorý údajne vôbec nevedel o tom, že na hraniciach sa zaviedli kontroly.

Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch aj na tzv. zelenej hranici. K tomuto kroku pristúpila pre zvyšujúci sa počet utečencov, ktorí cez územie SR a ČR prechádzajú do Nemecka a Rakúska.

Kontroly by sa mali vykonávať minimálne desať dní, teda do 8. októbra, avšak česká vláda môže rozhodnúť o ich predĺžení. Do uvedeného termínu chce o celej záležitosti rokovať so slovenskou stranou.

Heger kroky Prahy skritizoval

O zavedení dočasných hraničných kontrol rozhodol kabinet českého premiéra Petra Fialu v pondelok večer, keď neuspeli jeho snahy o riešenie situácie diplomatickou cestou, uviedol minister vnútra ČR Vít Rakušan. Slovenský premiér Eduard Heger toto rozhodnutie českej strany kritizoval.

České policajné hliadky operujú na 17 cestných, siedmich železničných a troch riečnych prechodoch. Cez česko-slovenskú hranicu sa voľne nemôžu pohybovať ani turisti; hrozia im za to pokuty na mieste až do výšky 5000 českých korún. Výnimku majú pri výkone svojej práce v pohraničí len poľnohospodári, poľovníci, lesníci či rybári, uvádza server Novinky.cz.

Z dôvodu zvýšenej migrácie zaviedlo od polnoci zo stredy na štvrtok dočasné kontroly na hraniciach so SR aj Rakúsko.

(tasr)


Ďalšie články