Hirman to vidí inak ako Heger: Slovensko vraj dosiahlo výrazne viac, ako bolo pôvodne navrhované

Minister hospodárstva na tlačovke korigoval otvorene kritické vyjadrenia premiéra Hegera. Hirman tvrdí, že Slovensko dosiahlo viac, ako ukazoval pôvodný návrh.

Karel Hirman. Foto: Dano Veselský/TASR Karel Hirman. Foto: Dano Veselský/TASR

Slovenský premiér sa po piatku hneval na Európsku úniu a Nemecko a avizoval, že po nevýhodnom mechanizme, na ktorý Slovensko ako priemyselná krajina doplatí, siahneme k plánu B. Ten mal spočívať, že na nedostatok solidarity budeme reagovať rovnakou kartou a nedodáme partnerom zazmluvnenú elektrickú energiu.

V nedeľu o 10. hodine dopoludnia na vývoj reagoval minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý tvrdí, že Slovensko dosiahlo viac, ako sme pôvodne čakali.

Minister Hirman na tlačovej konferencii informoval o záveroch po rokovaní Rady ministrov pre energetiku v Bruseli ohľadom európskeho riešenia energokrízy. Vyhlásil, že v Bruseli sme nielenže neprehrali, ale Slovensko dosiahlo výrazne viac ako bolo pôvodne navrhované.

Uviedol, že pôvodný návrh, ktorý bol pre Slovensko nevýhodný bol formálne schválený, len s určitými pozitívnymi úpravami. Väčšina krajín sa ho ani nesnažila vylepšiť, lebo ho vnímala ako zlý.

Pätnástim krajinám sa však následne podarilo presadiť celkom nový návrh na zastropovanie cien zemného plynu dovážaného na územie Európskej únie (EÚ) cez sústavu plynovodov, ako aj novú cenotvorbu na skvapalnený plyn (LNG). Diskusiu označil za veľmi vecnú a súčasne búrlivú.

Aktuálny návrh bol posunutý Európskej komisii, ktorá dostala za úlohu, aby urýchlene pripravila návrh na finalizáciu v podobe konkrétnych opatrení na úrovni celej EÚ, o ktorom sa bude hlasovať na budúci týždeň v Prahe.

Uvedený mechanizmus minister označil za zásadný prielom, ktorý bude viesť k ozdraveniu v oblasti cien plynu a elektrickej energie. (mak)


Ďalšie články