Už aj väčšina voličov Sme rodina chce predčasné voľby

Až 60 percent voličov odpovedalo v prieskume pre Televíziu Markíza, že si želá predčasné voľby. Pokračovanie súčasnej vlády si želá iba každý šiesty volič.

Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ak by ste si mali vybrať z troch možností, ktorú by ste uprednostnili? S touto otázkou sa agentúra Focus v prieskume pre televíziu Markíza obrátila na reprezentatívnu vzorku a výsledky hovoria jednoznačne:

Až 60 percent slovenských voličov si želá predčasné voľby, iba 17 percent podporuje pokračovanie súčasnej vlády, 15 percent by si želalo vyhnúť sa prípadným predčasným voľbám vymenovaním úradníckej vlády. Osem percent odpovedať nevedelo.

Zaujímavé je, že väčšina voličov všetkých strán, ktoré dosahujú v prieskumoch verejnej mienky vyše 5 percent začína byť za jedno – s výraznou prevahou alebo relatívnou väčšinou preferujú predčasné voľby. S výnimkou OĽaNO a čiastočne KDH.

Predčasné voľby si želá rozhodná väčšina sympatizantov Hlasu (85percent), Smeru (90 percent), Republiky (99 percent), dokonca aj vládnej strany Sme rodina (55 percent).

Za predčasné voľby sú relatívne väčšiny aj medzi sympatizantmi opozičnej SaS (49 percent, oproti 25 percentám za dovládnutie a 19 percentám za úradnícku vládu) či voličov Progresívneho Slovenska (48 percent za predčasné voľby oproti 21, respektíve 24 percentám za zvyšné dve alternatívy). V obidvoch prípadoch si viac sympatizantov oboch liberálnych strán želá predčasné voľby ako ich alternatívu.

Jedinou výnimkou je strana Igora Matoviča, kde si predčasné voľby želajú iba 2 percentá voličov, naopak, 90 percent je za dovládnutie súčasnej vlády, úradnícku vládu by preferovalo 5 percent sympatizantov strany.

Paradoxná je pozícia opozičného a neparlamentného KDH, ktorého voliči akoby nevedeli, čo si majú želať. 40 percent z nich by si želalo predčasné voľby, ale až 34 percent pokračovanie súčasnej vlády, 23 percent by sa radšej vyhlo predčasným voľbám vymenovaním úradníckej vlády. Väčšina sympatizantov KDH si teda neželá predčasné voľby. (fed)


Ďalšie články