Putin má najmenej troch dvojníkov, povedal šéf ukrajinskej spravodajskej služby

Ruský prezident Vladimir Putin má najmenej troch dvojníkov, tvrdí šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Jeho slová priniesla tamojšia agentúra Unian.

Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

„Ja osobne nie som na Putina špecialista. Ale podľa mňa sú určite aspoň traja dvojníci, ktorých ihneď spoznám,“ povedal funkcionár v rozhovore s ukrajinskou novinárkou Natalijou Mocejčukovou.

Správy tohto druhu rozhodne nie sú nové. Ako informoval Štandard, v máji o tejto alternatíve hovoril aj zdroj britskej spravodajskej služby MI6. Podľa neho mal byť Putin už po smrti a šéfa Kremľa nahrádzal možno aj týždne či mesiace jeho dvojník.

O tom, že Putin využíva služby takýchto osôb, je presvedčený napríklad aj ruský advokát Mark Fejgin, ktorý je známy vďaka tomu, že obhajoval mnoho opozičných osobností.

„Nie je to tajomstvo. Jazdia v autách, aby odlákali pozornosť. V jednom z áut s vlajkou ide dvojník, ktorý je pracovníkom tajnej služby FSO (Federálna služba ochrany, pozn. redakcie),“ citovala Fejgina predtým Unian. Advokát však spochybnil, že by dvojníci za Putina zaskakovali na verejných akciách, a doplnil, že sa mu nemusia ani podobať.

„Poslať na verejnosť alebo aj dať na video dvojníka, to je šialenosť. Veľmi tomu neverím,“ povedal Fejgin.

Špekulácie o tom, že šéfa Kremľa zastupujú viacerí dvojníci, sa množia od začiatku ruskej agresie na Ukrajine. Väčšinou sa objavia vtedy, keď sa Putin dlhší čas neukáže pred kamerami. Žiadny zo zdrojov však doteraz neposkytol hodnoverné dôkazy.


Ďalšie články