Vlak s jadrovou muníciou či testy torpéd, ktoré vyvolajú jadrové cunami. Médiá píšu o hrozbe Putinovej eskalácie vojny

Rozviedka NATO informuje o plánoch ruského prezidenta Vladimira Putina použiť proti Ukrajine jadrové zbrane.

Ruská jadrová ponorka, ilustračná fotografia. Zdroj: Mil.ru Ruská jadrová ponorka, ilustračná fotografia. Zdroj: Mil.ru

Ukrajinské sily dosiahli v pondelok najväčší prielom na juhu krajiny od začiatku vojny. Prerazili frontovú líniu a rýchlo postupovali pozdĺž rieky Dneper, čím ohrozili zásobovacie línie pre tisíce ruských vojakov. Nové vybojované územie prichádza krátko potom, čo ukrajinské jednotky v sobotu vytlačili Rusov z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Ešte v piatok pritom ruský prezident Vladimir Putin v Kremli slávnostne ohlasoval anexiu štyroch ukrajinských regiónov (zhruba pätnásť percent rozlohy Ukrajiny) k Rusku. Kremeľ sa pri tej príležitosti opakovane zaviazal, že bude brániť celé svoje územie – vrátane novopripojených regiónov – všetkými dostupnými prostriedkami, vrátane jadrových zbraní. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v nadväznosti na tieto vyjadrenia otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

To navrhuje aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý v sobotu po páde Lymanu vyhlásil, že Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou.

Za veľkou mlákou však upozorňujú, že v prípade nukleárneho útoku neostanú nečinní. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že Washington varoval Moskvu pred konkrétnymi „katastrofickými následkami“, ak použije jadrové zbrane. Bývalý riaditeľ americkej výzvednej služby CIA David Petraeus v nedeľu tvrdil, že Spojené štáty a ich spojenci by v reakcii zničili ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopili aj ruskú Čiernomorskú flotilu. 

Verbálne Kremeľ nepripúšťa jadrový útok, hoci po vojenskej stránke žne v susednom štáte prehry. „Je to veľmi emotívna chvíľa,“ povedal v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na dennom brífingu. „V našej krajine sa použitie jadrových zbraní deje len na základe toho, čo je uvedené v príslušnej doktríne,“ zdôraznil v reakcii na sobotňajšie vyhlásenie Kadyrova, spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Svet by to stačilo zničiť niekoľkokrát

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Federáciu amerických vedcov informuje, že Rusko je najväčšia jadrová veľmoc na svete čo do počtu jadrových hlavíc. Krajina medveďa má 5 977 hlavíc, zatiaľ čo Spojené štáty majú 5 428 hlavíc. Tento arzenál by dokázal niekoľkokrát zničiť našu planétu.

Kyjev nenecháva nič na náhodu. V utorok sa objavili správy, že Kyjevský magistrát zásobuje evakuačné centrá jódovými tabletkami v rámci prípravy na možný jadrový útok na ukrajinskú metropolu.

Tabletky sú určené pre obyvateľov v oblastiach zasiahnutých radiáciou v prípade evakuácie, uviedol magistrát vo vyhlásení. Jódové tabletky pomáhajú chrániť štítnu žľazu pred účinkom rádioaktívneho jódu, ak sa užijú krátko pred alebo bezprostredne po ožiarení.

Jadrová ponorka má vykonať testy, tvrdí rozviedka NATO

Prípravy na najhorší scenár sa môžu ukrajinskej strane zísť. Posledné utajené manévre ruských silových zložiek majú napovedať, že jadrová eskalácia vojny je na dosah.

Ruský kanál Rybar zdieľal v nedeľu na Telegrame zábery vojenského vlaku, ktorý presúval smerom k ukrajinským hraniciam sofistikované vojenské vybavenie, informoval Daily Mail. Vlak vraj patrí pod 12. hlavné riaditeľstvo ruského ministerstva obrany, ktoré „zodpovedá za jadrovú muníciu, jej skladovanie, údržbu, prepravu a výdaj jednotkám“.

Či vlak skutočne vyslalo 12. hlavné riaditeľstvo, nemožno nezávisle overiť a chýbajú aj dôkazy o tom, že prepravuje nukleárnu bombu alebo jadrový materiál.

Vyostrovať sa má aj situácia v ruských námorných vodách. NATO varovalo členské štáty, že ruská jadrová ponorka Belgorod opustila svoju základňu za polárnym kruhom. Informuje o tom taliansky server La Repubblica. Belgorod je najväčšou ponorkou na svete, stavali ju tridsať rokov a do vôd ju spustili iba tento rok v júli. Rusko tvrdí, že dokáže niesť jadrové podmorské torpéda Poseidon, nazývané „zbraň Apokalypsy“, ktoré vraj môžu vyvolať obrovské „jadrové cunami“ a môžu zaplaviť prímorské mestá a urobiť ich na celé desaťročia neobývateľnými.

Rozviedka NATO sa domnieva, že špičková ponorka, oficiálne známa ako K-329 Belgorod, zostáva v arktických vodách. Vraj môže byť na ceste do Karského mora pri pobreží ruského ostrova Nová Zem, s cieľom vykonať sériu tajných testov.

Ani táto informácia nie je overená. Napríklad Hans Christensen, riaditeľ Projektu jadrových informácií vo Federácii amerických vedcov, poznamenal, že torpéda Poseidon sú stále vo fáze vývoja a nebudú funkčné minimálne niekoľko nasledujúcich rokov. Sankcie, ktoré na Rusko uvrhli západné krajiny, ich vývoj pravdepodobne ešte spomalia.

(est)


Ďalšie články