Zelenského výzva na preventívny úder NATO proti Rusku má aj svetlú stránku

Jeho výrok je jasný a zrozumiteľný, aj keď ho mnohí začali rýchlo posúvať k niečomu, čo Zelenskyj nepovedal. V skutočnosti je aj to dobrá správa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASRR/AP Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASRR/AP

„Čo by malo NATO urobiť? Znemožniť použitie jadrových zbraní Ruskom. Najdôležitejšie však je, a tu sa opäť obraciam na medzinárodné spoločenstvo, ako to bolo pred 24. februárom: preventívne údery, aby vedeli, čo sa stane, ak použijú jadrové zbrane. A nie naopak, čakať, kým Rusko zaútočí, a potom povedať: ‚Ach, teraz si spravil toto a teraz dostaneš toto,‘“ povedal Zelenskyj vo videorozhovore s austrálskym think tankom Lowy Institute.

Médiá následne informovali, že Zelenskyj vyzval NATO na preventívne údery proti Rusku. A zďaleka o tom tak nepísali len proruské či prokremeľské médiá. Ako prvá o Zelenského slovách informovala ukrajinská agentúra Interfax. Zelenského výzvu do angličtiny preložila ako „preventívne údery (preemptive strikes)“.

Ruský opozičný portál Medusa, ktorého oficiálnym mottom je „Spraviť Kremeľ smutným“, tiež pochopil vyjadrenie ukrajinského prezidenta ako volanie po vojenskom útoku. „Či mal na mysli preventívny jadrový úder alebo použitie konvenčných zbraní, nespresnil,“ napísala o ukrajinskom lídrovi Medusa.

Najostrejšie reagovali na Zelenského ruskí predstavitelia. Nazvali ho monštrom, ktoré podnecuje jadrovú vojnu.

https://standard.sk/258666/zelenskyj-nato-by-malo-preventivne-udriet-na-rusko-aby-nemohlo-pouzit-jadrove-zbrane/

Prezidentovo okolie začalo problém hasiť. Jeho hovorca Serhij Nikiforov povedal, že ukrajinský prezident v skutočnosti nevyzval na jadrový útok na Ruskú federáciu: „Prezident hovoril o období pred 24. februárom. Vtedy mali byť použité preventívne opatrenia, aby sa zabránilo Rusku rozpútať vojnu. Pripomínam, že jediné, o čom sa vtedy hovorilo, boli preventívne sankcie.“

Poradca ukrajinského prezidenta zase uviedol, že Rusko šíri falošné správy. Tiež zdôraznil, že Zelenskyj nehovoril o jadrovom útoku na Rusko a vraj len svet požiadal, aby „preventívne načrtol dôsledky pre Rusko a zintenzívnil údery proti Rusku vrátane sankcií a vojenskej pomoci“.

Situáciu zachraňovali aj niektoré médiá. Americké noviny The Hill napríklad napísali, že Zelenskyj vyzval na preventívne opatrenia – akciu (preventive action). Je to, samozrejme, vedome nesprávny preklad. Zelenskyj naozaj spomínal preventívne údery, po ukrajinsky „preventivni udari“.

Je pravda, že Zelenskyj nevyzval priamo na jadrový útok proti Rusku. Argumentácia, že hovoril o sankciách, je však nonsens. Západ na Rusku sankcionoval už takmer všetko, aká ďalšia sankcia dokáže Rusom zabrániť vystreľovať medzikontinentálne rakety zo zeme a z ponoriek? Obzvlášť, ak sankcie nedokázali Rusko odradiť ani od konvenčného útoku? Odkedy sankcie označujeme za preventívne údery, udari či strikes?

Jediný spôsob, ako Rusku zabrániť v odpálení rakiet preventívnymi údermi (ak to bude Rusko chcieť spraviť), je tieto zbrane zničiť. Len v tomto zmysle dávajú Zelenského slová logiku. Navyše by tu bol aj precedens. Zelenskyj v minulosti chcel od NATO vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. V praxi šlo o požiadavku, aby Aliancia zostreľovala ruské lietadlá. NATO požiadavku Kyjeva rázne odmietlo, Biden to označil za začiatok tretej svetovej vojny.    

Dohady a reakcie na Zelenského vyjadrenia však majú aj svetlú stránku. Je dobré, že všetci okolo Zelenského zapierajú, že ukrajinský prezident vyzval na útok, ktorý by zrejme rozpútal nukleárny armagedon. Horšie by bolo, keby Kyjev túto požiadavku aktívne presadzoval. Zelenskyj alebo jeho poradcovia si podľa všetkého uvedomili, že preventívne údery s cieľom zamedziť Rusku v použití jadrových zbraní sú „trochu“ za čiarou. Nie preto, že by Rusko nemalo použiť jadrové zbrane, ale preto, že takýto spôsob, ako tomu „zabrániť“, by jednak nebol úplne funkčný a najmä by viedol k väčšej eskalácii vojny.

https://standard.sk/259269/doprava-na-krymskom-moste-sa-vraj-ciastocne-obnovila/

Druhá možnosť je, že niekto Zelenskému dohovoril zo zahraničia. USA svojimi dodávkami zbraní a spravodajských informácií robia všetko pre to, aby Kyjev vo vojne zvíťazil. Americké zdroje prinášajú výsledky, Ukrajinci sú na najlepšej ceste získať späť územie, ktoré od 24. februára Rusi okupujú.

Američania však nechcú, aby pre Ukrajinu skončili New York a Los Angeles v jadrovom ohni. Ciele a metódy Američanov a Ukrajincov nie sú vždy identické. Ukázalo sa to nielen pri odmietnutí bezletovej zóny, ale aj tento týždeň, keď spravodajské služby USA kritizovali Kyjev za atentát na Dariu Duginovú. Američania do sveta vykričali, že podľa nich Duginovú zabili Ukrajinci. Zdôraznili, že o operácii nevedeli vopred a boli by proti zabitiu, ak by s nimi Ukrajinci svoje zámery konzultovali.

USA tým jasne vyslali signál, že stanovujú isté rubikony a ich podpora Ukrajiny nie je bezpodmienečná.

Dalo by sa vlastne povedať, že toto napomenutie Washingtonu bol voči Zelenskému taký „preventivni udar“.


Ďalšie články