USA si myslia, že za atentátom na Duginovú stojí Ukrajina. Po útoku Kyjev napomenuli

Americkí predstavitelia uviedli, že nevedeli o pláne zabiť ruskú novinárku Dariu Duginovú. Washington po útoku Ukrajinu kritizoval, informuje New York Times.

Alexander Dugin na pohrebe svojej dcéry Darie.. Foto: TASR/AP Alexander Dugin na pohrebe svojej dcéry Darie. Foto: TASR/AP

Augustový bombový útok neďaleko Moskvy, pri ktorom zahynula Daria Duginová, dcéra ruského prokremeľského filozofa Alexandra Dugina, schválili zodpovední v ukrajinskej vláde. Tvrdia to spravodajské služby Spojených štátov, ktoré sa obávajú, že tieto ukrajinské aktivity eskalujú konflikt s Ruskom.

Spojené štáty sa na útoku nezúčastnili ani poskytnutím spravodajských informácií, ani inou pomocou, uviedli predstavitelia amerických tajných služieb. Zdôraznili, že o operácii nevedeli vopred a boli by proti zabitiu, ak by s nimi Ukrajinci svoje zámery konzultovali. Američania ukrajinských predstaviteľov po atentáte napomenuli.

O ukrajinskej spoluúčasti boli americkí vládni predstavitelia informovaní minulý týždeň, informuje New York Times.

Rusko za atentát neodvetilo konkrétnym spôsobom. Spojené štáty sa však obávajú, že takéto útoky majú malý priamy vplyv na vývoj vojny a mohli by vyprovokovať Moskvu na jej útoky proti vysokým ukrajinským predstaviteľom. „Americkí predstavitelia sú frustrovaní nedostatočnou prehľadnosťou ukrajinských vojenských a tajných plánov, najmä na ruskom území,“ píše New York Times.

Špekuluje sa, že skutočným cieľom operácie mal byť Duginovej otec, ruský nacionalistický filozof Alexander Dugin. Atentátnici sa zrejme domnievali, že bude vo vozidle so svojou dcérou.  

https://standard.sk/243257/este-k-duginovej-kam-sa-dostaneme-ak-schvalime-zabitie-kazdeho-kto-podporuje-vojnu/

Dugin bol jedným z najhlasnejších podporovateľov toho, čo môžeme nazvať ruskou imperiálnou zahraničnou politikou. Vyzýval na zintenzívnenie ťaženia proti Ukrajine, ktoré nazýval „geopolitickým exorcizmom“.

Tajné služby USA nevedia, či útok odobril priamo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo išlo o operáciu niektorých častí ukrajinskej vlády.

„Americkí predstavitelia nemajú úplný obraz o konkurenčných mocenských centrách v rámci ukrajinskej vlády, vrátane armády, bezpečnostných služieb a úradu Zelenského, čo je skutočnosť, ktorá môže vysvetľovať, prečo niektoré časti ukrajinskej vlády nemuseli o pláne vedieť,“ dodáva New York Times.

Ruská tajná služba FSB krátko po zabití Duginovej vyhlásila, že atentátničkou bola ukrajinská agentka Natalija Vovková. Ukrajina v reakcii akúkoľvek účasť na útoku poprela. Ako Kyjev reagoval na výhrady Američanov, nie je známe.


Ďalšie články