Každý z nás môže bojovať za mier

V roku 2005 sa skupina žien prechádzala vo venezuelskom meste Caracas, keď pri prícestnej kaplnke zahliadli skupinku detí, ako sa spolu modlia ruženec. Táto situácia ich hlboko zasiahla. Spomenuli si pri tom na slová pátra Pia, ktorý raz povedal: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ Odvtedy sa iniciatíva rýchlo rozšírila a stala sa celosvetovou udalosťou.

Ilustračné foto: ACN Ilustračné foto: ACN

Ani jeden veriaci človek, ktorého trápia problémy tohto sveta, nie je bezmocný, kým sa môže modliť. To je jeden z odkazov modlitebnej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec, ktorú zastrešuje nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Aj tento rok sa do nej zapoja deti aj dospelí z celého Slovenska a všetkých kontinentov sveta. Dňa 18. októbra budú jedným hlasom prosiť o príhovor Panny Márie, aby vo svete zavládol pokoj a mier. Témou tohto ročníka je láska Nebeského Otca.

On túži zachrániť všetky národy a priviesť ich k sebe. Modlitba je obzvlášť zameraná na všetky miesta, kde dnes vládne strach a bieda. Ide najmä o krajiny, ktoré trpia terorizmom, vojnou či chudobou – ako je Nigéria, Mjanmarsko, Ukrajina, Pakistan, ale aj celé regióny, ako Blízky východ či Sahel v Afrike.

„Tie najpozitívnejšie ohlasy, ktoré dostávame, k nám často prichádzajú práve z regiónov, kde je mier najpotrebnejší. Je obzvlášť dojímavé vedieť, že v Iraku, Sýrii, Bielorusku či Mjanmarsku sa deti spájajú v modlitbe s tými v portugalskej Fatime, v Kanade či v USA. Dáva nám to nádej, že láska, ktorá vychádza z viery, môže zvíťaziť nad násilím,“ hovorí otec Martin M. Barta, duchovný asistent nadácie.

Ilustračné foto: ACN

V minulých rokoch bola modlitba ohrozená nielen pandémiou, ale napríklad aj kybernetickým útokom na webovú stránku iniciatívy práve v deň modlitby. Napriek tomu účasť detí na modlitbe stále rastie. Iniciatíva čerpá víziu zo slov Panny Márie z Fatimy, ktorá povedala, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj.

„Všetci potrebujeme živú nádej, že Otec má vo svojich rukách všetko, dokonca aj utrpenie a núdzu, ktoré sme my ľudia vniesli do tohto sveta svojimi rozhodnutiami proti jeho prikázaniam. Túto dôveru v moc a milosrdenstvo nebeského Otca musíme odovzdať aj našim deťom. Panna Mária nám v modlitbe ruženca dáva novú nádej, že môžeme žiť spolu v mieri a bezpečí ako deti jedného Otca v nebi,“ hovorí kardinál Mauro Piacenza, prezident nadácie ACN.

Na účasť na modlitbe každoročne pozýva deti celého sveta aj pápež František. Farnostiam, školám, rodinám a ďalším komunitám ponúka webová stránka pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi aj tento rok bezplatný modlitbový materiál. Okrem modlitby si možno stiahnuť aj vyobrazenie podobenstva o márnotratnom synovi, ktoré približuje Božie milosrdenstvo a povzbudzuje nás vykročiť k nemu v dôvere milovaných detí. Tieto materiály a ďalšie informácie sú dostupné na webovej stránke www.miliondeti.sk.

Ilustračné foto: ACN

Ďalšie články