Rusko pokračuje v masívnom útoku na infraštruktúru Ukrajiny. Rakety vraj odpaľuje aj z Kaspického mora

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho armáda pokračuje v masívnom útoku na vojenské a energetické zariadenia Ukrajiny.

Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany stíhačka ruských vzdušných síl Su-25. Fot Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany stíhačka ruských vzdušných síl Su-25. Fot

Ruský rezort obrany uviedol, že ruská armáda v utorok pokračovala v masívnych úderoch vysoko presnými, ďalekonosnými zbraňami“, pričom útočila na vojenské veliteľské zariadenia a energetický systém Ukrajiny. Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že všetky vytýčené ciele boli zasiahnuté“.

Ministerstvo vo svojej najnovšej zvodke spresnilo, že boli zničené dva sklady paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku – v mestách Dnipro a Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny – ako aj päť skladov zbraní vrátane objektu patriaceho spojenej skupine ukrajinských jednotiek v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny.

Ruská vojenská loď odstreľuje raketu s plochou dráhou letu na cieľ na Ukrajine 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa britskej stanice BBC ruské ministerstvo obrany súčasne zverejnilo nové zábery odpálenia rakety smerom na ciele na Ukrajine.

V utorok ráno bol na väčšine územia Ukrajiny opäť vyhlásený poplach upozorňujúci obyvateľstvo na možné riziko raketových útokov.

Výbuchy po celej Ukrajine

Ukrajinské médiá medzičasom informovali o výbuchoch v mestách Vinnycia, Nikopol, Rivne, Ľvov, Kryvyj Rih, Mykolajiv, Očakov, Záporožie, Odesa i Žytomyr, ako aj vo viacerých oblastiach.

Masívny čierny oblak stúpajúceho dymu zaznamenali aj vo Vyšgorode, ktorý sa nachádza severne od Kyjeva. Oblak stúpa z okolia tamojšej vodnej elektrárne.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1579791834280513536

Na mnohých miestach boli v dôsledku ruských útokov prerušené dodávky elektriny a problém je aj s mobilným spojením. Zásah totiž dostali viaceré objekty tzv. kritickej infraštruktúry.

Zamestnanec upratuje pred predajňou s autami, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Záporožie na juhu Ukrajiny v utorok 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Útok na Ľvov

Masívny útok zasiahol aj kritickú infraštruktúru“ v západoukrajinskom meste Ľvov. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach“. Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, cituje ho The Guardian.

Starosta Andrij Sadovyj neskôr oznámil, že po utorkových útokoch ostala tretina mesta bez elektriny. Výpadky dodávok vody hlásili zo Sychivského a Frankivského rajónu na juhu mesta. V Ľvove zaznamenali výpadky dodávok elektriny a vody aj po pondelkových ruských úderoch.

Ruské útoky vážne poškodili energetické zariadenia v Dnepropetrovskej oblasti

Utorkové ruské útoky na stredoukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť vážne poškodili energetickú infraštruktúru, uviedol tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko.

„Rusi vypálili rakety na energetickú infraštruktúry v Pavlohradskom a Kamianskom okrese. Prišlo k vážnej deštrukcii. Mnohé obce stále nemajú elektrickú energiu,“ uviedol Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinské armádne Operačné veliteľstvo Juh uviedlo, že ruská armáda vypálila rakety na juhoukrajinskú Mykolajivskú a Odeskú oblasť, kde tiež poškodila energetickú infraštruktúru.

„Počas rozsiahleho útoku, ku ktorému došlo v prvej polovici dňa, vypálil nepriateľ 16 rakiet s plochou dráhou letu… na juh Ukrajiny. Na miesta s kritickou infraštruktúrou vyslal tiež dva kamikadze drony,“ uviedla ukrajinská armáda. Dodala, že pri útoku na Vinnyckú oblasť na juhozápade Ukrajiny boli poškodené dva objekty energetickej infraštruktúry a zranenia utrpeli dvaja tamojší pracovníci.

Útočia vraj aj z Kaspického mora

Ukrajinské médiá súčasne informovali, že systémy ukrajinskej protilietadlovej obrany sú aktivované a v rôznych regiónoch zneškodnili ruské rakety i drony.

Podľa ukrajinských úradov Rusko ostreľuje územie Ukrajiny aj z Kaspického mora.

(tasr, ste)


Ďalšie články