Rakúsko: Klimatickí aktivisti zablokovali viacero prístupových ciest do Viedne

Klimatickí aktivisti zablokovali v stredu ráno viacero hlavných prístupových ciest do rakúskej metropoly Viedeň. Spôsobili tak rozsiahle obmedzenia dopravy, avšak polícia podľa vlastného vyjadrenia zablokované cesty rýchlo znova sprejazdnila.

Radikálni aktivisti z Letzte Generation blokujú dopravu. Foto: Twitter Radikálni aktivisti z Letzte Generation blokujú dopravu. Foto: Twitter

Organizátori, medzi ktorými boli členovia rakúskej vetvy hnutia za ochranu klímy Extinction Rebellion a skupiny Letzte Generation (Posledná generácia), označili svoju protestnú akciu názvom „Kolaps“. Požadovali, aby vláda okamžite začala presadzovať odporúčania rakúskej klimatickej rady, a to najmä v dopravnom sektore.

Konkrétne ide o presadzovanie miest bez áut, rozširovanie možností verejnej dopravy, výstavbu cyklotrás a chodníkov či vydávanie povolení pre logistické centrá len v prípade, že disponujú železničným napojením.

Aktivisti, niektorí odetí v oranžových reflexných vestách, prostredníctvom transparentov žiadali „Zastaviť fosílne ničenie“ či obmedzenie rýchlosti na diaľniciach zo súčasných 130 na 100 kilometrov za hodinu. Požadujú tiež, aby sa nevytvárali žiadne nové vrty na ropu a plyn.

Päť protestujúcich aktivistov si napríklad ľahlo na priechod pre chodcov na trojprúdovej ceste. Denník Kurier píše, že demonštranti sa snažili vodičom vysvetliť dôvody svojho pokojného protestu, ale nestretli sa s veľkým pochopením. Následne na miesto dorazilo asi 20 policajtov, ktorí protestujúcich vyviedli na chodník. Počas protestov sa ľahko zranila jedna osoba.

(tasr)


Ďalšie články