Môj syn bol zneužitý ako obeť, neverím, že to spravil, tvrdil u Kotlebu otec strelca zo Zámockej

Otec strelca zo Zámockej ulice v Bratislave vôbec prvýkrát od tragédie vystúpil pred verejnosťou. V rozpore s dostupnými informáciami Juraj Krajčík tvrdil, že jeho syn nevraždil a myslí si, že bol zneužitý ako obeť.

Bez názvu Juraj Krajčík a Marian Kotleba v rádiu Kompas. Foto: reprofoto YouTube

Otec mladíka, ktorý minulý týždeň pred bratislavským LGBT barom Tepláreň strelnou zbraňou zavraždil dvoch ľudí a jednu osobu zranil, sa rozhodol prehovoriť pred verejnosťou.

Juraj Krajčík, niekdajší kandidát za stranu Vlasť, tak urobil na zvláštnom fóre – v rádiu Kompas, ktoré patrí opozičnej Ľudovej strane Naše Slovensko, ktorá bola silným konkurentom Vlasti pred poslednými parlamentnými voľbami. Líder ĽSNS Marian Kotleba reláciu sám moderoval.

Krajčík podľa portálu Aktuality na úvod relácie vyjadril rodinám obetí úprimnú sústrasť. „Je mi to úprimne ľúto, viem, čo cítia, to isté cítime my,“ povedal Krajčík.

O svojom synovi sa vyjadroval ako o slušnom chlapcovi, ktorého s manželkou vychovávali s najlepším vedomím a svedomím. Nikdy vraj svojho potomka neviedol k násiliu a označil ho za nekonfliktný typ. Cudzie mu údajne bolo aj fajčenie, konzumácia alkoholu a užívanie drog.

„Bol tvrdo šikanovaný a v podstate sa zrútil, ale nikomu neblížil, ani facku nedal,“ povedal. Svoje dieťa považoval za intelektuála, ktorý sa okrem iného osem rokov venoval karate.

Špekulácie o vine

Krajčík v rádiu Kompas vyjadril presvedčenie, že jeho syn v osudný deň nevraždil. „Môj názor ako otca, ale podľa toho, ako sa správal aj v ten deň, neverím, že to spravil, ja si myslím, že bol zneužitý ako obeť,“ špekuloval.

Krajčík v tejto súvislosti poukázal napríklad na polohu tela jeho syna, ktoré našli na druhý deň po vražde. Podľa neho sa nachádzalo v „neprirodzenej“ polohe.

V rozpore s dostupnými informáciami

Verzia, s ktorou pracujú orgány činné v trestnom konaní a médiá a pre ktorú momentálne existujú viaceré silné dôkazy, je však pomerne priamočiara.

Strelec sa vraj na svoj čin dlho pripravoval, no odvahu nabral až v inkriminovaný moment. Predtým sa pred Teplárňou fotil, k streľbe sa prihlásil na sociálnej sieti a zanechal po sebe nenávistný manifest. Priznanie o teroristickom čine zanechal aj na internetovom fóre 8chan, ktoré je spájané s neonacistami.

Podľa zdrojov Štandardu písal ročníkovú prácu o terorizme a po vražde poslal aj výhražný odkaz do Školy pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave, kde bol žiakom. Z tohto dôvodu musela v skorých ranných hodinách areál školy strážiť polícia.

Po incidente, pri ktorom podľa vyšetrovateľov použil otcovu zbraň, si údajne sám siahol na život. Stopy po prípadnom komplicovi neexistujú.


Ďalšie články