Tridsať demokratov vyzýva Bidena rokovať s Ruskom o prímerí na Ukrajine

Tri desiatky liberálnych členov Snemovne reprezentantov vyzývajú prezidenta Joea Bidena, aby popri podpore Ukrajiny pokračoval v priamej diplomacii s Ruskom s cieľom ukončiť trištvrte roka trvajúci konflikt.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Tridsať členov americkej Demokratickej strany vyzvalo v pondelok prezidenta Joea Bidena, aby zmenil svoju stratégiu v rusko-ukrajinskej vojne a popri poskytovaní vojenskej a ekonomickej podpory Kyjevu sa usiloval rokovať o urovnanie sporu. Je podľa nich v záujme každého „vyhnúť sa dlhotrvajúcemu konfliktu“.

„Z tohto dôvodu vás vyzývame, aby ste spojili vojenskú a ekonomickú podporu, ktorú Spojené štáty poskytli Ukrajine, s proaktívnym diplomatickým tlakom, a tým zdvojnásobili úsilie o hľadanie realistického rámca na prímerie,“ cituje agentúra Reuters z otvoreného listu tridsiatky politikov. Podľa nich je táto požiadavka v súlade s niektorými skoršími Bidenovými vyhláseniami.

S Ruskom je to ťažké, ale musíme využiť všetky diplomatické cesty

Od vypuknutia ruskej invázie vo februári tohto roku vyčlenil Washington pre Ukrajinu v rámci vojenskej, humanitárnej a ekonomickej podpory približne 66 miliárd dolárov, pripomína Reuters. Niektorí republikáni pohrozili, že ak v novembri ovládnu Kongres, znížia objem tejto pomoci.

Liberálni demokrati vo svojom liste uvádzajú, že vojna sa naťahuje, a preto sú potrebné priamejšie pokusy o zapojenie Moskvy do diplomacie. Pripomínajú slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý v máji povedal, že akýkoľvek konflikt možno definitívne ukončiť len diplomatickou cestou.

„Nerobíme si žiadne ilúzie, aké je ťažké zapojiť Rusko do diplomacie vzhľadom na jeho poburujúcu a nezákonnú inváziu na Ukrajinu a jeho rozhodnutie vykonať ďalšie nezákonné anexie ukrajinského územia,“ napísali zákonodarcovia. „Ale ak existuje spôsob, ako ukončiť vojnu a zároveň zachovať slobodnú a nezávislú Ukrajinu, je zodpovednosťou Ameriky využiť všetky diplomatické cesty na podporu takého riešenia, ktoré je prijateľné pre ukrajinský ľud,“ dodávajú kongresmani s dôvetkom, že výsledkom by mala byť európska bezpečnostná dohoda, ktorá by zaručovala ochranu ukrajinskej nezávislosti.

Podľa stanice CNN sú signatári členmi liberálneho a ľavicového krídla demokratov. List podpísali napríklad kongresmanky Ilhan Omarová či Alexandria Ocasiová-Cortezová.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price skonštatoval, že zo strany Ruska nevidieť pripravenosť „zapojiť sa do diplomacie a dialógu.“ Poukázal pritom na intenzívne ruské útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny.

John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade, uviedol, že Ukrajina a Zelenskyj určia, kedy je správny čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu. „Pán Zelenskyj musí určiť, kedy podľa neho nastane ten správny čas, a musí určiť, ako vyzerá úspech, ako vyzerá víťazstvo a za akých podmienok je ochotný rokovať, pretože je to jeho krajina,“ povedal Kirby. „Nebudeme to diktovať,“ dodal.

https://standard.sk/267769/usa-lavicovi-demokrati-stiahli-list-ktorym-vyzyvali-na-diplomaticke-ukoncenie-vojny-na-ukrajine/

(est)


Ďalšie články