Kaša radikálnych aktivistov na obraze Moneta: oprava bude stáť desaťtisíce eur, múzeum chce sumu vymáhať

Zradikalizovaní aktivisti z hnutia Letzte Generation, ktorí v múzeu v nemeckom Postupime hodili zemiakovú kašu na obraz francúzskeho impresionistického maliara Clauda Moneta a prilepili sa o stenu, môžu mať problém. Škodu, ktorá v dôsledku ich neuváženého konania vznikla, múzeum odhaduje na desaťtisíce eur.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Hoci bola maľba z cyklu Kôpky sena chránená ochranným sklom a poškodenie sa jej netýka, útok si odniesla najmä spodná časť historického rámu. Informuje o tom nemecký telerozhlas Deutsche Welle. Aktuálne stále zatvorené múzeum ho musí dať zreštaurovať. Aktivisti poškodili rozprsknutou kašou aj okolité steny.

Kultúrna ustanovizeň skúma možnosti, ako žiadať odškodnenie. Požadovať ho bude priamo od aktivistov, ktorých polícia v tejto chvíli vyšetruje. Obvinení sú z poškodzovania cudzej veci.

K útoku sa prihlásila kontroverzná skupina Letzte Generation (Posledná generácia). Takýmto konaním podľa vlastných vyjadrení požaduje od kompetentných urobiť kroky na obmedzenie globálneho otepľovania.

(dw, krk)


Ďalšie články