Ukrajina začala testovať dovoz elektriny zo Slovenska

Ukrajinská energetická spoločnosť JSC Company vo štvrtok testovala dovoz elektrickej energie z Európy. Prvý test sa týkal skúšobného nákupu elektrickej energie zo Slovenska.

Výpadky v dodávkach elektrického prúdu. Ilustračné foto: TASR

Podľa správy ukrajinskej agentúry Ukrinform má dovoz elektriny z Európy a zo Slovenska podporiť ukrajinský energetický systém v prípade výpadkov. K tým dochádza po ruských útokoch na ukrajinskú infraštruktúru.

Ukrajinská štátna spoločnosť získala práva na dovoz elektriny z Európy na aukcii 25. októbra. Dodávky energií pre Ukrajinu sa majú zabezpečiť cez medzištátne rozvodné a prepravné siete, konkrétne aj cez Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu. Ukrajinská spoločnosť JSC informuje, že dodávky elektriny z Európy bude potrebovať na zabezpečenie zimnej vykurovacej sezóny.

Požiadavka Ukrajiny na dovoz elektriny z EÚ prichádza v čase, keď viaceré európske štáty zápasia s nedostatkom elektriny, respektíve s jej vysokými cenami. Ukrajina pôvodne patrila medzi veľkých exportérov elektriny. Krajinou, ktorá dovážala elektrinu z Ukrajiny, bolo do začiatku októbra aj Slovensko.

K obratu došlo po útokoch Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Tie zasiahli viac ako 45 percent ukrajinských energetických kapacít. Množstvo ukrajinských podnikov aj domácností ostalo bez energií a vykurovania.

Objemy elektrickej energie, ktorú chce Ukrajina dovážať prostredníctvom nákupov na európskych trhoch, zatiaľ nie sú známe. Ak by išlo o významné objemy, ceny elektriny na európskom trhu by po konsolidácii začali opäť rásť.

Ukrajina požiadala o urýchlené prepojenie európskych elektrizačných sústav už na jar, krátko po ruskej invázii.

(Štandard, ste, Ukrinform)


Ďalšie články