Vidly, palice, kamene. V Žehre sa proti sebe postavili znepriatelené povolebné tábory. Polícia použila varovné výstrely

Polícia sa zaoberá konfliktom dvoch skupín ľudí na sídlisku Dreveník v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves.

Záujem o komunálne voľby v Žehre bol enormný. Reprofoto: TA3 Záujem o komunálne voľby v Žehre bol enormný. Reprofoto: TA3

Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová a dodala, že k hádke (niektoré médiá však hovoria aj o fyzických konfliktoch), ktorú im ohlásili na tiesňovej linke 158, došlo v pondelok (31. 10.) večer asi o 19.00 hodine.

Polícia zároveň vyvracia medializované informácie, že sanitky z miesta odvážali zranených ľudí po hromadnej bitke. Pri riešení incidentu použili policajti aj varovné výstrely.

Enormný záujem o voľby

Podľa spravodajstva televízie TA3 išlo o potýčku, ktorá súvisí so sobotňajšími komunálnymi voľbami. V Žehre (okres Spišská Nová Ves) sa volilo aj po 20.00 hodine pre vysoký záujem miestnych voličov, ktorí čakali na vstup do volebnej miestnosti aj päť hodín.

„Zatiaľ nevieme povedať definitívne, dokedy bude volebná miestnosť otvorená, zrejme asi až do 22.00 hodiny. My jednoducho musíme dať možnosť voliť všetkým, ktorí o to prejavia záujem,“ skonštatovala v sobotu zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová. Problém s kapacitou v jednom z dvoch miestnych volebných okrskov bol už počas dňa. Aj z tohto dôvodu tam pridali ďalšiu plentu, aby proces urýchlili.

Jeden z členov volebnej komisie v Žehre, ktorý si neželal byť menovaný, pre TA3 dokonca uviedol, že v obci mohlo dôjsť k volebným podvodom. „Určite napadneme výsledky volieb, pretože sme zistili, že tie voľby sú zmanipulované,“ vyhlásil. Podľa sčítania výsledkov Štatistického úradu SR napokon vyhral jeden z kandidátov len o 33 hlasov.

Výsledky komunálnych volieb na starostu Žehry v roku 2022

Prameň. Štatistický úrad SR

Ako uviedla televízia TA3, práve prívrženci dvoch nasilnejších kandidátov sa v noci postavili proti sebe, pričom sa ozbrojili vidlami, sekerami a kameňmi. Podľa správy Korzára malo ísť o stovky ľudí, ktorí sa údajne pochytili na troch miestach. Napätie a potýčky ukončili až varovné výstrely privolanej polície.

https://www.ta3.com/clanok/250115/drama-ktora-sprevadzala-voby-v-zehre-sa-medzi-sebou-pobili-obyvatelia-osady

Ako to vidí polícia

„Na mieste sa nachádzalo veľké množstvo osôb, pričom napätá a neprehľadná situácia vyústila medzi miestnymi obyvateľmi k vzájomným hrubým a vulgárnym verbálnym atakom a následnému hádzaniu kameňov, palíc, fliaš a iných predmetov od jednej skupiny obyvateľov k druhej. Z tohto dôvodu boli na miesto vyslané ďalšie policajné posily z útvarov v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach na upokojenie situácie, a to policajti Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ) i Pohotovostného policajného útvaru,“ priblížila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová a dodala, že občania reagovali agresívne, impulzívne, viacerí mali v rukách palice, vidly a iné predmety a dožadovali sa fyzických útokov. Počas tejto neprehľadnej situácie došlo aj k poškodeniu vozidiel zaparkovaných na mieste. Celkovú škodu predbežne vyčíslili na 12-tisíc eur.

Poškodené čelné sklo auta v Žehre. Reprofoto: TA3

„Vďaka vhodným taktickým postupom prítomných hliadok sa skupiny obyvateľov nestretli v priamom fyzickom kontakte,“ dodala hovorkyňa. Policajti sa v prvom rade snažili situáciu upokojiť. Keďže občania od svojho konania neustupovali, hrozila dôvodná obava z fyzického konfliktu týchto skupín a dochádzalo aj k ohrozeniu policajtov, ktorí sa nachádzali medzi útočiacimi ľuďmi. Keďže dav ani na opakované výzvy na upustenie od konania nereagoval, príslušníci PMJ vystrelili varovné výstrely do vzduchu. Nikto z prítomných sa počas použitia tohto donucovacieho prostriedku nezranil.

Prvotné úkony a získavanie dôkazového materiálu boli podľa Ivanovej na mieste veľmi náročné. „Po upokojení situácie policajti zadokumentovali poškodené vozidlá a začali trestné stíhanie pre trestný čin nebezpečného vyhrážania, trestný čin poškodzovania cudzej veci a v treťom prípade aj pre trestný čin výtržníctva,“ dodala. Verejný poriadok a bezpečnostnú situáciu policajti monitorovali do ranných hodín, až po úplnom upokojení situácie z miesta odišli.

„Vzhľadom na skutočnosti, ktoré boli už počas utorkového dňa prezentované v médiách, chceme uviesť na pravú mieru, že sanitky, ktoré sa nachádzali na mieste, boli privolané pre zhoršený zdravotný stav obyvateľov, ktorí neboli účastníkmi incidentu, ale sami si ich zavolali,“ uzavrela hovorkyňa.

(tasr, red.)


Ďalšie články