Na omši za obete tragédií v Bratislave sa zúčastnili viacerí politickí predstavitelia. Zvolenský vyzval na úctu k druhým

Vo štvrtok 3. novembra 2022 o 18:00 sa v Katedrále sv. Martina v Bratislave konala svätá omša obetovaná za obete tragédie na Zochovej ulici, Zámockej ulici a za pokoj a porozumenie medzi ľuďmi.

Predseda vlády Eduard Heger s manželkou. Foto: Jaroslav Novák/TASR Predseda vlády Eduard Heger s manželkou. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Organizátormi sú Bratislavská arcidiecéza a katolícke spoločenstvá z Bratislavy: Spoločenstvo Ladislava Hanusa, Spoločenstvo Dobrého Pastiera, Komunita Eben Ezer, Komunita Sv. Egídia, Komunita pri Dome Quo Vadis, Spoločenstvo pri Študentskom domove Svoradov. 

Na omši sa zúčastnila prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister spravodlivosti Viliam Karas, minister školstva Ján Horecký aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Na snímke zľava prezidentka Zuzana Čaputová a primátor Bratislavy Matúš Vallo počas svätej omše 3. novembra 2022. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Zvnútra človeka vychádza dobro aj zlo

Svätú omšu celebroval bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Ten skonštatoval, že cirkev myslí na rodiny obetí oboch tragédií, ktoré sa odohrali v Bratislave. „Tragédia neznamená, že Boh prestal jestovať a že nás prestal milovať,“ povedal Zvolenský. Na zomrelých chceme podľa jeho slov myslieť ako na osoby, ktoré „pred Bohom žijú a chceme sa za nich modliť“.

Tragické udalosti podľa neho vedú k uvažovaniu nad tým, prečo sa stali. Príčinu nachádzame v hneve, nenávisti aj otupení ľudskej citlivosti. „Požívanie omamných látok je previnením voči spoločnosti aj voči vlastnej dôstojnosti,“ skonštatovať arcibiskup. Užívanie drog je podľa neho útekom od ťarchy života a ľudia potrebujú hľadať vnútorný pokoj, aby zlé neoplácali zlým.

Bez prvých troch prikázaní, ktoré vyjadrujú vzťah človeka k Bohu, je podľa Zvolenského desatoro všeobecne prijateľným návodom na život. Odpoveď na to, kde nájsť úctu a lásku k druhým, je podľa jeho slov vnútri človeka, odkiaľ však vychádzajú aj všetky zlá. Je na jednotlivcovi, ktorý potenciál využije. „Spoločnosť sa premieňa na základe jednotlivých ľudí,“ uviedol Zvolenský.

„Prítomnosť každého z vás povzbudzuje, že napriek všetkému, čo sme prežili, si prajeme byť ľuďmi, z ktorých vnútra vychádza úcta a láska,“ adresoval arcibiskup zúčastneným.


Ďalšie články