Kým ich nezasiahnu rakety, budú pomáhať núdznym

Brat Franciszek Grzelka z Poľska je generálny predstavený Kongregácie bratov albertínov. Nedávno navštívil svojich spolubratov v Záporoží, aby im priniesol dodávku humanitárnej pomoci. Bratia tu prevádzkujú vývarovňu, pekáreň a príbytok pre ľudí bez domova. Počas jeho pobytu došlo v blízkosti domu kongregácie k raketovému útoku, pri ktorom zomreli aj civilisti. Brat Franciszek opisuje situáciu v Záporoží v rozhovore s pápežskou nadáciou ACN.

Brat Franciszek Grzelka (vpravo) a ďalší bratia z Poľska pravidelne pomáhajú s distribúciou jedla a ďalšími potrebami. Foto: ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi Brat Franciszek Grzelka (vpravo) a ďalší bratia z Poľska pravidelne pomáhajú s distribúciou jedla a ďalšími potrebami. Foto: ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi

„Od začiatku marca sú ruské jednotky asi 50 kilometrov od mesta. Front je blízko, ale mesto je stále v ukrajinských rukách. Osemdesiat percent Záporožskej oblasti je okupovaných. Putin nedávno usporiadal fiktívne referendá aj v Záporožskej oblasti pred tým, ako túto provinciu „na papieri“ pripojil k Ruskej federácii. Odvtedy sa počet raketových útokov na mesto výrazne zvýšil,“ vysvetľuje predstavený.

„Poslednú noc mojej návštevy nás zasiahol priamy raketový útok. Medzi druhou a treťou hodinou ráno sa v mestskej časti, v ktorej sa nachádza naša budova, ozvalo okolo desať výbuchov. Niekoľko z nich bolo veľmi hlasných. Okná a steny nášho domu sa triasli. Ako sme neskôr zistili, v bezprostrednej blízkosti bola zničená sedemposchodová budova. Viac ako tucet civilistov zahynulo a zhruba 50 bolo zranených.“

„Aj počas dňa a v noci bolo niekoľko varovaní pred náletmi, ale v bezprostrednej blízkosti sme nepočuli žiadne výbuchy. Povedali nám, že v dňoch pred naším príchodom bola druhá strana mesta, kde bratia prevádzkujú svoju vývarovňu, napadnutá raketami a dronmi. Brat Euzebiusz povedal, že väčšina útokov sa odohráva v noci, ale v blízkosti sa vyskytli aj výbuchy, keď sa jedlo podávalo okolo desiatej hodiny dopoludnia. Našťastie nikto z chudobných ľudí nebol zranený,“ vysvetľuje predstavený.

V centre mesta si po humanitárne potreby od bratov albertínov pravidelne prichádza 1 300 ľudí. „Viacerí z príjemcov sú ľudia bez domova, ktorí k nám chodia už roky. Ostatní sú noví, ktorí sú pre vojnu závislí od charity, pretože ceny v obchodoch prudko stúpli a práce je málo.“

Podľa brata Grzelku je v meste veľmi veľa vnútorných presídlencov, ktorí prišli do Záporožia z oblastí na juhu Ukrajiny, obsadených ruskými vojakmi. Na otázku, aký je jeho názor na súčasnú situáciu, brat Grzelka odpovedal: „Ako albertíni sa nezaoberáme politickými alebo vojenskými analýzami. Modlíme sa za víťazstvo Ukrajiny, za obrátenie agresora a za mier pre túto sužovanú krajinu. Pokiaľ budeme môcť, chceme tam byť s nimi a žiť našu charizmu pomoci tým, ktorí to potrebujú. A tých je v súčasnosti veľa. Sme vďační všetkým, ktorí podporujú našu prácu v Záporoží aj vo Ľvove.“

Bratia albertíni poskytujú pomoc ľuďom bez domova a núdznym, ktorých zasiahla vojna. Foto: ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi

Od začiatku vojny organizujú bratia z Poľska transporty potravín a iných zásob, ako aj generátory a zdravotnícke potreby pre svoje komunity na Ukrajine. Raz mesačne tam vycestujú dvoma malými nákladnými autami. V minulosti pomoc albertínov využívalo približne 150 osôb, do mája už ich bolo sedemsto. Keď ich počet presiahol tisíc, obecné úrady rozhodli, že okolie vývarovne sa stalo príliš nebezpečným pre zhromažďovanie takej veľkej skupiny ľudí, a pridelili im nové miesto na distribúciu potravín. Bratia tam začali rozdávať chlieb a potraviny, napríklad konzervy pre ľudí bez domova a ďalšie potraviny aj pre tých, ktorí majú ubytovanie a môžu si jedlo pripraviť doma. Nik nevie, kedy táto náročná situácia skončí. Ani to, čo sa stane so Záporožím, ktoré sa otriasa pod útokmi. Núdza na Ukrajine sa stále zhoršuje.

Kongregácia bratov albertínov je malá poľská kongregácia, ktorá patrí do Rádu sv. Františka. Založil ju v roku 1888 svätý Albert Chmielowski. Ich charizma sa zameriava na službu chudobným, najmä ľuďom bez domova. Bratia im v útulkoch poskytujú duchovné vedenie, spoločne sa modlia, zúčastňujú sa na svätej omši a pomáhajú im opäť si usporiadať svoj život. Podľa bratov mnohých mužov opustili ich rodiny a oni stratili kontrolu nad svojím životom na rôznych úrovniach. Bratia veria, že cieľom ich práce s týmito mužmi je pomôcť im znovu nájsť zmysel života.

Nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi dlhodobo podporuje činnosť albertínskych bratov na Ukrajine prostredníctvom omšových milodarov, finančných príspevkov na stravu, poskytuje im vozidlá, ale aj údržbu a opravy ich budov.


Ďalšie články