Noví autori, nová spolupráca a ďalšie novinky zo Štandardu

Štandard začína tretí rok svojej existencie. Považujeme to za dobrú príležitosť ponúknuť čitateľom viac kvality a medzinárodnej úrovne na našich stránkach.

22american_portret (2) Christopher Caldwell. Foto: Matúš Zajac

Pýcha, koľko zloby z nej len pramení. Práve ona vedie k pohŕdaniu a nenávisti, k arogancii a potláčaniu svedomia, vo svete k vojnám. Zvodnosť pýchy patrí k centru, aj k periférii. Pýcha je až príliš často synonymom moci. Tí, čo ju majú, ktorí sa cítia na vrchole, jej vedia radi prepadnúť. Ten príbeh je starý ako ľudstvo.

A predsa má zmysel mu vždy nanovo čeliť. Hľadaním pravdy, trpezlivosťou, pokorou. Dnes to vidíme pri debatách o vojne na Ukrajine, kde sa k pravde nedostaneme, ak nebudeme súčasne hovoriť nielen o tom, že vojnu začalo Rusko, ale jedným hlasom aj to, že je to proxy vojna medzi Amerikou a Ruskom. Ak zavrieme oko nad jedným, obraz bude plochý a uvažovanie o mieri a riešení sa vzdiali.

Ale vidíme to aj pri zneužití vraždy dvoch mladých homosexuálov na presadzovanie homosexuálnej loby. Zmena legislatívy a zmena definície manželstva, útoky duševne chorých a násilných ľudí viac tolerancie neprinesie. Vidíme to v krajinách, kde majú tú najprogresívnejšiu legislatívu a z roka na rok tam rastie nielen násilie voči homosexuálom, ale aj netolerancia a perzekúcia kresťanov a cirkví. Dúhová vlajka nie je symbolom tolerancie, ale jej ohrozením. Je to empiricky preukázateľný fakt. Napokon, z vlastných dejín vieme, že keď ideológia hovorí o rovnosti, výsledkom bola krutá nerovnosť. A to sa vždy znovu opakuje.

Naše poslanie vidíme v tom, že tomu chceme rozumným argumentovaním čeliť.

Čas na avizované novinky.

Rád oznamujem, že v Štandarde budeme uverejňovať texty Christophera Caldwella. Chris, s ktorým sme sa nedávno stretli vo Viedni, je popredný americký novinár a autor dvoch brilantných kníh (tá novšia z nich vyjde onedlho v českom preklade). V minulosti písal pre Financial Times, dnes jeho články vychádzajú vo viacerých médiách, vrátane New York Times. Pre svoje kritické názory na imigráciu, kritiku politiky EÚ a tiež kritiku vnútornej premeny Ameriky našiel svoje útočisko v Claremont Review of Books. Tento štvrťročník vydáva Claremont Institute, ktorý založili štyria žiaci Lea Straussa, keďže časopis už niekoľko rokov odoberám, viem potvrdiť, že články Christophera Caldwella patria k tomu najlepšiemu, čo možno čítať v angličtine. S Chrisom aj Claremont Review of Books sme sa dohodli na spolupráci, lastovičkou je esej, ktorá podrobne rekapituluje rolu Američanov na Ukrajine. Caldwell nepíše veľa, ale sú to vždy zásadné texty. Mam ohromnú radosť, že články jedného z najlepších svetových novinárov budú odteraz dostupné aj v slovenčine.

Ďalším obohatením je exkluzívna spolupráca s Bjørnom Lomborgom, dánskym ekológom, ktorý vyznáva poctivú štatistiku a pred vôňou zelenej ideológie preferuje rozum. Jeho kniha Falešný poplach (Argo 2021) sa stala bestsellerom, Lomborg nespochybňuje klimatickú zmenu, ale spochybňuje, na čo všetko politikom táto agenda slúži, ako sa prostredníctvom nej šíri a navodzuje strach, ako sa politici za svoje iné zlyhania vyhovárajú na klímu a že celá táto panika poškodzuje najmä chudobných a našej planéte nepomáha.

Prvé dva texty už Bjørnovi Lomborgovi u nás vyšli, odteraz budeme jeho úvahy prinášať pravidelne.

Do tretice: štartujeme spoluprácu s New York Times.

Každý, kto chce rozumieť politike Spojených štátov a Západu, musí čítať New York Times. Sú to popredné liberálne noviny, kde sa mnohé témy objavia skôr, ako príde ich čas v politike. Vychádzajú tam aj texty, ktoré sa u nás do liberálnych novín nedostanú (napríklad od vyššie spomínaného Chrisa Caldwella), a mnohé z nich pomáhajú pochopiť kontext diania v Amerike a svete.

Preklady z New York Times sa objavia raz-dvakrát do týždňa a budeme pre vás vyberať texty, ktoré pomáhajú vysvetliť dianie za kulisami, čo následne ovplyvňuje udalosti po celom svete.

Štandard sa neuzatvára a nikdy nebude uzatvárať do nejakej bubliny. Máme svoje hodnotové založenie, o ktorom nepochybujeme, ale zároveň sme otvorení diskusii a iným názorom. Poznať myslenie iných, rozširuje aj naše myslenie.

Tomuto cieľu slúžia aj texty, ktoré vydávame pod hlavičkou Štandard Intelligence. S podporou našich majiteľov preberáme kvalitné analýzy od rešpektovaných autorov zo západných univerzít a výskumných centier. Súčasťou dohody je, že tieto texty – podobne ako v týždenníku Economist – nie sú podpísané, ručíme obsahom, nie menom. Tematicky ide najmä o finančné analýzy, ako viete, zvýšený záujem kladieme na témy kryptomien (zvlášť pokiaľ ide o bitcoin a ethereum), v ktorých vidíme obranu pred prílišnou centralizáciou sveta globálnych financií, významná časť textov bude pravidelne aj o geopolitike a makroekonomike. Všetky texty Štandard Intelligence pre svoju profesionálnu úroveň vychádzajú pod hlavičkou PRO.

Vážení čitatelia,

doba hustne, diskusia je stále viac nahrádzaná pritakávaním s jedným názorom, iný názor býva označený za ohrozenie. Svet sa v dôsledku vojny na Ukrajine roztrhol a toto rozdelenie medzi Západ a zvyšok sveta bude pokračovať. Ekonomické dôsledky sú už teraz ničivé. V spoločenských otázkach pred pár rokmi bežný centristický postoj je zrazu neprijateľný a netolerantný, pretože revolučný duch naberá na sile. Transformácia spoločnosti sa urýchľuje, demokracia prestáva byť reprezentatívna, mnohé médiá ochotne slúžia potláčaniu plurality. Dali sme v Štandarde nohu do dverí a nemienime sa tomu prispôsobiť. Odrazili sme útok, ktorý chcel konšpirovať o našich majiteľoch a našom obsahu, to ale neznamená, že Štandard nebude čeliť novým útokom.  

Sme pripravení hájiť rozum, slobodu aj náboženstvo. Považujeme to za službu vám, našim čitateľom aj krajine. A jediný možný predpoklad pre to, aby sme sa mohli slobodne rozhodovať.


Ďalšie články