CNN odvysielala hajlovanie v Chersone. Ukrajina odobrala akreditácie niekoľkým zahraničným novinárom

Ukrajinské úrady odňali akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom, ktorí priniesli reportáže z čerstvo oslobodeného mesta Cherson. Armáda tvrdí, že porušili pravidlá.

Reportáž CNN o oslobodení Chersonu. Zdroj: Twitter Reportáž CNN o oslobodení Chersonu. Zdroj: Twitter

Podľa zdrojov mimovládnej organizácie Detector media úrady odobrali akdreditáciu najmenej šiestim novinárom vrátane reportérov americkej stanice CNN a britskej stanice Sky News.

Medzitým sa na sociálnych sieťach objavili špekulácie, že odobratie akreditácie súviselo s odvysielaním záberu CNN z Chersonu, na ktorom vidno mladíka, ako zdraví dav vztýčenou rukou. Ide však o nepotvrdenú teóriu.

Ako informuje denník Ukrajinska pravda, na oficiálnej facebookovej stránke Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny sa objavil príspevok, v ktorom sa uvádza, že „množstvu zástupcov médií, ktorí porušili pravidlá práce v oblasti bojov, bolo odobraté pracovné povolenie a ich novinárske preukazy znehodnotené“.

 „V poslednom období niektorí zástupcovia médií, ignorujúc existujúce zákazy a varovania, vykonávali informačné aktivity v meste Cherson bez súhlasu príslušných veliteľov a služieb pre styk s verejnosťou vojenských jednotiek a pred dokončením stabilizačných opatrení. Takéto konanie je hrubým porušením požiadaviek rozkazu č. 73 hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny zo dňa 3. marca 2022, ako aj príslušných pokynov vojenského velenia,“ uviedol generálny štáb. Nekonkretizoval médiá, ktorých novinári prišili o akreditáciu.

Detektor media informuje, že okrem CNN a Sky News boli v Chersone aj novinári z ukrajinských mediálnych skupín Suspilne a Hromadske. Ukrajinska pravda tvrdí, že armáda odobrala akreditácie prinajmenšom šiestim novinárom vrátane spravodajcov CNN, Sky News, Ukrajinska pravda a Hromadske.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Dubinec požiadal ministra obrany Oleksija Reznikova, aby ukrajinským a zahraničím novinárom akreditácie vrátil.


Ďalšie články