Fanúšikovská stránka dubnických závodov ukázala „výlet“ húfnic Zuzana. Všimli si to aj v Rusku

Húfnice Zuzana 2. Reprofoto - Facebook Húfnice Zuzana 2. Reprofoto - Facebook

AKTUALIZOVANÉ Na neoficiálnej facebookovej stránke Závodov ťažkého strojárstva Dubnica nad Váhom sa objavila fotografia z „výletu“ húfnic Zuzana, ktoré Slovensko dodáva ukrajinským silám vzdorujúcim ruskej invázii. Fotografia neunikla pozornosti Rusov.

OPRAVA: Denník Štandard pôvodne opísal facebookovú stránku ZŤS Dubnica nad Váhom ako oficiálnu, za chybu sa ospravedlňujeme.

Facebooková stránka ZŤS Dubnica nad Váhom zverejnila status o húfniciach vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.

Na príspevok krátko na to reagoval na sociálnej sieti Telegram vplyvný ruský vojenský kanál Rybar. „Naši slovenskí kolegovia z telegramového kanála @casusbellilive informujú o prejazde vlaku s piatimi samohybnými húfnicami Dana cez mesto Dubnica na Slovensku v smere na Ukrajinu. Zbrane tejto modifikácie boli už na jar presunuté pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Môžu to byť nové zariadenia v rámci ďalšieho balíka vojenskej pomoci. Použité granáty kalibru 152 sú však teraz nedostatkové, takže odoslanie nových je mimoriadne pochybné. S najväčšou pravdepodobnosťou bolo týchto päť jednotiek servisovaných na Slovensku vo výrobnom závode v Dubnici nad Váhom, keďže na Ukrajine neexistuje infraštruktúra na servis takýchto zariadení,“ napísal bloger.

Ako Štandard upozornil jeho spolupracovník Lukáš Mak, ktorý sa dlhodobo venuje problematike vojenskej techniky, na fotografii sú húfnice Zuzana prvého typu, nie Zuzana 2, ktoré Slovensko dodalo Ukrajine. Preto je nepravdepodobné, že by húfnice na fotografii smerovali na Ukrajinu.

Minimálne o jednu húfnicu Zuzana, ktorú dodalo Slovensko, už Ukrajinci prišli. „Pri všetkej technike, ktorá je nasadená vo vojnovom konflikte, treba počítať s tým, že môže byť minimálne poškodená, ak nie zničená,“ uviedlo ministerstvo obrany.

https://standard.sk/277753/na-ukrajine-znicili-prvu-hufnica-zuzana-2-ktoru-slovensko-poslalo-kyjevu/

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) nedávno informoval, že Ukrajina si prevzala už siedmy kus objednanej húfnice Zuzana 2. Poznamenal, že všetkých sedem odovzdaných kusov bolo ukrajinskou stranou komplet uhradených na účet štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta-Defence. „Konštrukta výrobu pre Ukrajinu nekončí. Dánsko, Nórsko a Nemecko zafinancujú ďalších 16 kusov. Čoskoro k tomu podpíšeme potrebné dokumenty,“ doplnil minister.


Ďalšie články