Blinken: Taiwan je pre národné záujmy USA dôležitejší ako Ukrajina

Antony Blinken. Foto: TASR/AP Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Silná medzinárodná podpora Ukrajiny pravdepodobne ovplyvnila postoj Číny k prípadnému útoku na Taiwan. V utorok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje správa americkej televízie CNN.

Šéf americkej diplomacie zopakoval, že USA sú naďalej odhodlané zachovať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. Naznačil, že naplneniu tohto cieľa pomáha silná podpora Ukrajiny.

Blinken tak pre CNN reagoval na list Josha Hawleyho, republikánskeho senátora za štát Missouri, ktorý vyjadril znepokojenie zo správ, že dodávky amerických zbraní na Ukrajinu oslabujú schopnosti Spojených štátov zabrániť vojne v Ázii.

„Taiwan je pre národné záujmy Spojených štátov dôležitejší ako Ukrajina,“ uviedol Blinken v reakcii na Hawleyho tvrdenia. Podľa neho „Čína veľmi pozorne sleduje, čo sa deje na Ukrajine a veľmi pozorne sleduje reakciu Spojených štátov a krajín na celom svete na ruskú agresiu“.

Americký minister zahraničných vecí tvrdí, že Peking registruje pomoc zahraničia pre Ukrajinu, aby mala všetko, čo potrebuje na obranu pred ruskými inváznymi jednotkami, i jeho tlak na Rusko, aby ukončilo svoju agresiu.

Peking považuje Taiwan za súčasť čínskeho územia. Čínska komunistická vláda nedávno upozornila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje možnosť vojenského zásahu.

(tasr)


Ďalšie články