Kollár podporí Hegerovu vládu, návrh SaS označil za nezodpovedný hazard. Dzurinda s ním počíta vo svojom projekte

Foto: Jaroslav Novák/TASR Foto: Jaroslav Novák/TASR

Strana Spolu má v projekte bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu svoje miesto a môže zohrať úlohu v úsilí zabrániť vláde „Smeru A, Smeru B, hnedých a populistov“. Predseda strany Miroslav Kollár je o projekte informovaný. Keď bude hotový, predstavia ho širokej verejnosti. Dzurinda to uviedol v príhovore na sobotnom sneme strany Spolu v Senci. „Polpercentná strana“ podľa neho nie je bezvýznamná.

Najdôležitejšou udalosťou dnešného snemu strany Spolu je vyhlásenie Miroslava Kollára, že podrží Hegerovu vládu a nepodporí návrh SaS a Hlasu na vyslovenie nedôvery. Kollár počínanie SaS nazval nezodpovedným hazardom. Ak by všetci poslanci vládnej koalície a odídenci, ktorí s ňou hlasujú, podporili vládu, tak spolu s Miroslavom Kollárom majú v tejto chvíli 75 hlasov, takže vláda by nepadla.

Otázne je však hlasovanie poslanca Sme rodina Borguľu, ktorý chce vláde vysloviť nedôveru, ak nepodá demisiu minister vnútra Mikulec. Naopak, opozičná poslankyňa Slavěna Vorobelová, ktorá kandidovala s ĽSNS, uvažuje, že vládu podrží.

V každom prípade, po dnešnom vyhlásení Miroslava Kollára prudko vzrástli šance na pokračovanie Hegerovej vlády. Kollár už avizoval, že podporí aj štátny rozpočet.

Druhou najvýznamnejšou udalosťou snemu sa stalo vystúpenie bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu.

O čom sníva Dzurinda

Dzurinda v príhovore potvrdil, že sa už dva roky stretáva s mladými ľuďmi, ktorí sa chcú venovať reformnej politike. Vytvárajú projekt a myslí si, že sú na dobrej ceste.

„Je potrebné sa pokúsiť vytvoriť zmysluplnú politickú alternatívu pre Slovensko tak, aby mohlo vzniknúť reformné, zodpovedné a proeurópske politické zoskupenie, ktoré sa problémom krajiny prestane vyhýbať, ale práve naopak, tieto skutočné problémy začne riešiť,“ skonštatoval expremiér.

To, čo sa na Slovensku odohráva v posledných dňoch, expremiérovi pripomína 90. roky za vlády Vladimíra Mečiara, tento zápas vraj cíti v kostiach. Na Slovensku sa podľa Dzurindu rozhoduje o tom, či tu bude vládnuť kompetentnosť, zodpovednosť, profesionalita, odbornosť.

https://standard.sk/290343/strana-spolu-miroslava-kollara-ma-snem-je-tam-aj-dzurinda-caka-sa-oznamenie-projektu/

„Toto rozhodlo v 90. rokoch. To nám umožnilo vymaniť sa z čiernej diery, integrovať sa s vyspelým svetom a dnes ide o to, aby sme sa z vyspelého sveta svojou hlúposťou, zbabelosťou a slabosťou sami nenechali vytlačiť,“ poznamenal. 

Ako pokračoval, budúcu vládu nebude možné zostaviť na pôdoryse súčasných vládnucich strán. Liberálno-konzervatívne sily sa podľa neho musia spojiť, aby zabránili nástupu súčasnej parlamentnej opozície. Podľa Dzurindu je potrebné na Slovensku udržať liberálnu demokraciu – nie liberalizmus, ale vládu, ktorá myslí na slabších, podporuje slobodu v najširšom zmysle a udržiava právny štát.

Kollár vo svojom prejave hovoril o trieštení demokratických síl na Slovensku. Podľa neho silnie extrémizmus, populizmus a spochybňovanie členstva Slovenska v NATO a Európskej únii.

„Zvýrazňuje to potrebu spolupráce a spájania s cieľom vytvorenia jasnej občiansko-demokratickej alternatívy pre stredopravého voliča,“ podotkol Kollár. Zároveň poukázal na to, že v posledných parlamentných voľbách ostalo takmer pol milióna hlasov občanov mimo Národnej rady.

Kollár apeloval, že ak Slovensko pustí k moci mafiu a extrémistov, tí sa postarajú o to, aby krajina prestala byť západnou demokraciou s perspektívou dobrého života.

Na sneme vystúpil s príhovorom aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). Slovensko podľa neho potrebuje plán, aby sa mafia nevrátila. Dosiahnuť sa to dá iba vtedy, keď sa prestanú strany „medzi sebou požierať“.

Kto čaká na Dzurindovu ponuku

Na snem Spolu prišli aj hostia Jana Žitňanská, Ondrej Dostál, Martin Klus a Juraj Šeliga či predseda mimoparlamentnej strany ODS generál Pavel Macko a tiež predseda strany Šanca Viliam Novotný, niekdajší Dzurindov poradca pre zdravotníctvo a neskôr podpredseda SDKÚ.

Kollár bol pred týždňom na sneme Mackovej ODS spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Po sneme informoval, že europoslankyňa – ktorá má tiež svoj projekt – ho s ponukou na spoluprácu neoslovila.

Strana Spolu kandidovala v parlamentných voľbách vo februári 2020 v koalícii s Progresívnym Slovenskom. Získali spoločne iba 6,96 percenta hlasov, čím nedosiahli sedempercentné kvórum potrebné na vstup do parlamentu. Miroslav Kollár, ktorý sa do parlamentu dostal ako člen strany Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku, ako prvý poslanec opustil vládnu koalíciu. Dnes od jeho hlasu závisí jej prežitie v parlamente. Vláda od štvrtka čelí odvolávaniu v parlamente, hlasovať by sa malo v utorok.

(red, fed, tasr)

https://standard.sk/288702/kto-by-to-bol-kedy-povedal-ze-matovicovu-vladu-bude-zachranovat-mikulas-dzurinda/

Ďalšie články