Matovičov stabilizačný príspevok demotivuje zdravotníkov. Nevedia, koľko z neho dostanú ani na čo všetko sa podpisom zaväzujú

Na snímke pohľad do jednej z ambulancií nového urgentu v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Foto: Radovan Stoklasa/TASR Na snímke pohľad do jednej z ambulancií nového urgentu v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Vyplácanie stabilizačných príspevkov sprevádza chaos. Komora medicínsko-technických pracovníkov žiada prezidentku, aby zatlačila na vládu.

Stabilizačný príspevok v celkovej výške päťtisíc eur má štát nemocničným zdravotníkom vyplatiť na dvakrát. Do konca roka dostanú 2 500 eur. Druhá časť príspevku sa vyplatí v závislosti od prijatia alebo neprijatia legislatívnej úpravy, ktorá má zabezpečiť oslobodenie od zdravotných a sociálnych odvodov. Jej platnosť je závislá od schválenia parlamentu a od podpisu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Minulý piatok Štandard upozornil, že jedna vec je to, čo sa píše v takzvanej Dohode o poskytnutí stabilizačného príspevku a ďalšia je to, čo zdravotníkom hovorí medzi štyrmi očami vedenie nemocníc.

Zdravotné sestry si napríklad vypočuli, že vzhľadom na jednorazovo vyplatenú vysokú sumu na konci roka sa zamestnanec môže dostať do mínusu a bude musieť štátu na daniach nejakú sumu vrátiť, rádovo vraj možno aj osemsto eur. Alebo ak im vznikne trvalá práceneschopnosť, zamestnanec musí vrátiť celú sumu, nielen to, čo mu reálne vyplatili na účet.

Niektorí zamestnávatelia pritom údajne zamestnancov nútia podpísať túto dohodu ihneď, alebo najneskôr na druhý deň. S dôvetkom, že ak to neurobia, možnosť získať stabilizačný príspevok je bezpredmetná.

Matovičov nápad sprevádzajú problémy od začiatku

S návrhom na stabilizačný príspevok prišiel minister financií Igor Matovič (OĽaNO), keď nevedel nájsť dohodu s lekárskymi odbormi. Nakoniec sa nemocničným lekárom zdvihli platy, ale stabilizačný príspevok mal ostať zvyšku zdravotníckeho personálu. Pod podmienkou, že zamestnanec ostane nasledujúce tri roky pracovať v nemocnici.

Dokopy naň malo nárok 39,5 tisíca zamestnancov – zdravotných sestier, sanitárov, zdravotných záchranárov, logopédov, psychológov, zubných technikov či zdravotníckych laborantov. Štát by to vyšlo zhruba na dvesto miliónov eur.

Okrem toho vláda schválila stabilizačný príspevok pre 20-tisíc pracovníkov v zariadeniach sociálnych služieb, čo by stálo ďalších šesťdesiat miliónov eur. Vyvolalo to však pocit nespravodlivosti, lebo sestry a fyzioterapeuti v zariadeniach sociálnych služieb dostanú oproti nemocničným kolegom o tisícku menej a opatrovatelia dostanú už len tritisíc eur. 

„V čistom to bude plus-mínus 2 400 eur. Keď si to rozrátate na tri roky, mesačne je to odhadom 66 eur,“ povedala pre TA3 Dana Grafiková, predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska.

Navyše, niektoré zdravotnícke profesie nedostanú ani euro. Napríklad opatrovateľky v domácnostiach, ktoré vykonávajú tú istú prácu ako kolegyne v sociálnych zariadeniach. Netýka sa to ani ďalších sedemtisíc sestier, ktoré pracujú v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti či v školských zariadeniach.

Ani vodiči dopravnej zdravotnej a záchrannej zdravotnej služby nedostanú stabilizačný príspevok. Asociácia dopravnej zdravotnej služby to považuje za diskriminačné. Toto rozhodnutie podľa nej môže znamenať zvýšený odchod personálu dopravnej zdravotnej služby a ohroziť tak jej fungovanie. Vodiči sanitiek totiž nedostávali počas pandémie ani rizikový príplatok a odmenu 350 eur.

Znechutenie a chaos

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov v pondelok skritizovala zmeny vo vyplácaní stabilizačných príspevkov. Okrem toho, že vláda nedodržala slovo, poukazuje aj na chaos pri administrácii. „Žiadame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vyzvala dočasne poverenú vládu, aby si v rámci (de)stabilizačného príspevku prestali brať politici zdravotníkov za rukojemníkov,“ uviedla prezidentka komory Iveta Šluchová.

Komora upozorňuje, že súčasná situácia so stabilizačným príspevkom znechucuje jej členov a destabilizuje systém. „Celá situácia, do ktorej vtiahli politici nielen pacientov, ale aj zdravotníkov, má za následok hnev a odpor pacientov aj zdravotníkov voči poslancom a vláde. Ďalej sa prehlbuje neistota a narastá demotivácia zdravotníkov,“ podotkla Šluchová.

Okrem toho podľa komory spôsobujú zmeny vo vyplácaní príspevku aj chaos v rámci administratívneho spracovania jednotlivých dohôd pre zdravotníkov. „Zdravotníci zároveň nie sú dostatočne alebo vôbec informovaní personálnymi oddeleniami poskytovateľov, nevedia, akú daň budú musieť odviesť. Zároveň niektoré dohody na stabilizačný príspevok boli zo dňa na deň stiahnuté pre údajné chyby a nutnosť ich prepracovania,“ vysvetlila prezidentka komory.

Pripomína, že všetky zdravotnícke profesie opakovane upozorňujú na potrebu systémového riešenia pre všetkých zdravotníkov. „Mzdy lekárov bez komplexného riešenia celého zdravotníctva a všetkých zdravotníkov prehĺbili frustráciu a bez normálnych riešení v krátkom čase systém aj tak skolabuje, nebude možné udržať chod jednotlivých oddelení, ale ani ambulancií,“ doplnila Šluchová.

(est, tasr)


Ďalšie články