Minister Matovič v posledný deň vo funkcii vymenoval svojho poslanca do vedenia Tiposu

Vo¾by2022: Kandidát na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za O¼aNO Erik Òarjaš Poslanec Erik Ňarjaš. Foto: František Iván/TASR

Poslanec za OĽaNO, podnikateľ a tanečník Erik Ňarjaš, sa stal deň pred Vianocami predsedom predstavenstva štátnej akciovej spoločnosti Tipos. Vymenovaný do tejto funkcie bol len deň predtým – v posledný deň Igora Matoviča v úrade ministra financií.   

Ňarjaš je 34-ročný podnikateľ, ktorý sa stal poslancom za hnutie OĽaNO v roku 2020. Na webe Tiposu si uvádza aj titul MBA, čo je postgraduálna forma ekonomického titulu. „Hľadali sme človeka s jeho zameraním, aby sme posunuli online biznis Tiposu,“ reagoval pre Štandard Igor Matovič.

„Pán Ňarjaš bol menovaný do funkcie člena predstavenstva spoločnosti TIPOS, rozhodnutím Ministerstva financií – v pôsobnosti valného zhromaždenia spoločnosti dňa 22.12. 2022 so vznikom funkcie 23.12. 2022,“ napísal rezort financií.

Informáciu dnes ako prvé zverejnili Aktuality.sk.

„Pred vstupom do politiky som dlhšie obdobie viedol na úrovni CEO globálnu platobnú inštitúciu, s licenciou v Londýne a pasportizáciou pre všetky krajiny EÚ,“ reagoval Ňarjaš pre Štandard. „Hlavnými aktivitami boli práve fintech riešenia a platobné systémy pre akýkoľvek online biznis. Keďže mám dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti, tak sme sa spoločne rozhodli, že bude prospešné pomôcť štátnej firme v oblasti online, nakoľko kvalitné nastavenie online systému je budúcnosť pri tvorbe konkurencieschopnosti na trhu.“ 

Na otázku, prečo a na základe akých predpokladov bol vybraný do tejto funkcie, nám ministerstvo neodpovedalo. „Keďže daná pozícia v spoločnosti TIPOS nebola dlhodobo obsadená, rezort financií nominoval člena predstavenstva, aby boli naplnené všetky požiadavky na personálne zastúpenie,“ odpovedal rezort. Bol som poverený vedením ministerstva, nakoľko chýbal jeden člen predstavenstva v danej firme,“ tvrdí Ňarjaš.

Podľa právnika Transparency International Slovensko Jána Ivančíka verejný funkcionár môže vykonávať funkciu člena predstavenstva akciovej spoločnosti, v ktorej má majetkovú účasť štát, no podľa zákona o ochrane verejného záujmu a predchádzaní konfliktu záujmov verejných funkcionárov „za uvedenú funkciu ale nesmie dostávať odmenu, ani iné finančné plnenie, okrem náhrady preukázaných výdavkov na výkon uvedenej funkcie,“ tvrdí Ivančík.  

„V TIS však dlhodobo zastávame názor, že politické nominácie na obdobné riadiace, kontrolné či dozorné funkcie nie sú vhodným riešením. Prax ukazuje, že najvhodnejším riešením je otvorená súťaž pre široké spektrum kandidátov, ideálne formou výberového konania,“ domnieva sa Ivančík.

Rezort financií nám na doplňujúcu otázku odpovedal, že „nakoľko je pán Ňarjaš verejným funkcionárom nepoberá žiadnu odmenu v súvislosti s funkciou člena predstavenstva spoločnosti TIPOS. Okrem prípadnej náhrady preukázaných výdavkov spojených s výkonom tejto funkcie.“

To, že Ňarjaš nepoberá odmenu, nám potvrdil aj Ňarjaš a Matovič: „Padlo nám vhod, že tam môžeme dať niekoho, komu za prácu ani nemusíme ako poslancovi platiť,“ tvrdí exminister. „Riešilo sa to už dlhšie, ale až vtedy bolo k dispozícii stanovisko, ako je to po právnej stránke so zamestnaním poslanca v štátnom podniku.“


Ďalšie články