Zelenskyj podpísal zákon, ktorý sprísňuje tresty za dezerciu a neposlušnosť

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v stredu kontroverzný zákon, ktorý sprísňuje tresty za neposlušnosť alebo dezerciu z armády. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Prísnejšie tresty sa budú týkať aj priestupkov, ako sú vyhrážanie sa veliteľom, útek z bojiska či konzumácia alkoholu, uvádza sa v zákone zverejnenom na webovej stránke ukrajinského parlamentu. Za dezerciu tak ukrajinským vojakom bude po novom hroziť až 12 rokov väzenia, za neposlušnosť alebo odmietnutie bojovať desať rokov a za vyhrážanie sa nadriadenému sedem rokov. Nový zákon navyše súdom zakazuje udeľovať znížené alebo podmienečné tresty vojakom, ktorí boli uznaní za vinných.

Zákon, ktorý ukrajinský parlament schválil v decembri, kritizovali predovšetkým ľudskoprávni aktivisti. Zelenského vyzývali, aby ho nepodpisoval. Proti zákonu bola spísaná aj petícia, ktorú podpísalo takmer 35-tisíc ľudí.

Zákon obhajoval vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Ten uviedol, že velitelia vojenských skupín a jednotiek požadovali systematické riešenie týchto záležitostí. „V čase vojny potrebujeme rýchle a efektívne riešenia,“ povedal Zalužnyj.

„Armáda je založená na disciplíne a ak medzery v zákonoch nezaisťujú jej dodržiavanie, vedie to k väčším stratám,“ uviedol Zalužnyj na platforme Telegram.

(tasr)


Ďalšie články