Čaputová si v Nemecku prevezme ďalšie ocenenie: Cenu cisára Otta

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dostane Cenu cisára Otta, ktorú udeľuje nemecké mesto Magdeburg. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Toto ocenenie udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta osobnostiam, ktoré „mimoriadnym spôsobom prispeli k procesu európskej integrácie, predovšetkým s ohľadom na štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy“.

Slovenskú prezidentku chce oceniť za jej proeurópsku orientáciu a jej odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu, oznámilo v stredu mesto Magdeburg.        

Ocenenie bude slávnostne odovzdané 30. augusta 2023 v magdeburskej katedrále, informuje TASR.

Zuzana Čaputová je „presvedčená Európanka s otvorenou mysľou, ktorá sa teší medzinárodnému rešpektu a uznaniu ďaleko za hranicami Slovenska a zaujala aj jasný postoj voči ruskej agresívnej vojne na Ukrajine,“ uviedla starostka Magdeburgu Simone Borrisová. Pripomenula tiež dlhoročné úsilie Čaputovej pri obrane ľudských práv a právneho štátu.

V minulosti Cenu cisára Otta (Kaiser-Otto-Preis) získali napríklad bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, niekdajšia šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či rumunský prezident Klaus Iohannis.

S ocenením, ktoré je pomenované po prvom rímsko-nemeckom cisárovi Ottovi I. Veľkom (912-973), nie je spojená finančná odmena. Laureáti dostávajú pamätné osvedčenie a bronzovú medailu. Cena sa udeľuje každé dva roky od roku 2005.

V utorok si Čaputová prevzala v Berlíne Schwarzkopfovu európsku cenu. Ocenená bola za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín, najmä Rómov, a za ekologicky udržateľnú budúcnosť. Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

(tasr)


Ďalšie články