Ukrajina je zem nikoho, neovládateľná zrúcanina ako Afganistan. Orbán výrokmi znova rozzúril Kyjev

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: Facebook Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: Facebook

Ukrajinské ministerstvo vnútra si predvolá maďarského veľvyslanca pre „úplne neprijateľné“ výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Ukrajine, oznámil v piatok Kyjev. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Orbán povedal novinárom, že Ukrajina je zem nikoho a prirovnal ju k Afganistanu, napísal na sociálnej sieti hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

„Takéto vyhlásenia sú úplne neprijateľné. Budapešť pokračuje vo svojom kurze, ktorého cieľom je zničenie maďarsko-ukrajinských vzťahov,“ dodal.

„Maďarský veľvyslanec bude predvolaný na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na otvorenú diskusiu. V rámci svojej reakcie si vyhradzujeme si právo na podniknutie ďalších krokov,“ napísal Nikolenko.

Orbán novinárom povedal, že neverí vo víťazstvo Ukrajiny, ktorú podľa neho Rusko postupne mení na neovládateľnú zrúcaninu. Cieľom Moskvy je podľa slov Orbána zabrániť tomu, aby Ukrajina posilnila Západ.

Maďarský premiér zároveň v piatok vyhlásil, že Maďarsko bude vetovať akékoľvek sankcie EÚ voči ruskému energetickému sektoru, pripomína Reuters.

Maďarsko opakovane kritizuje sankcie Európskej únie voči Moskve s tvrdením, že nedokážu účinne oslabiť Rusko, ale môžu zničiť európsku ekonomiku.

(tasr, ste)


Ďalšie články