Krajčí: Učiteľov nad 55 rokov budeme očkovať vakcínou od Pfizer/BioNTech, tých zvyšných AstraZeneca

AKTUALIZOVANÉ V sobotu 13. februára sa začne očkovanie učiteľov dávkami od spoločnosti AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Prebiehať bude v 12 vakcinačných centrách v krajský mestách.

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR

Od pondelka 8. februára sa na Slovensku otvorili všetky školy, okrem okresov, ktoré sú v covid automate v čiernej fáze, teda v štvrtom stupni varovania. Tam aktuálne patria okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom, ktoré sú označené čiernou farbou.

Vďaka čomu sa školy mohli spustiť? Vďaka novým vakcínam. Učiteľov budú tento týždeň očkovať vakcínami od spoločnosti AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Prioritne tých, ktorí vyučujú prezenčne. Malo by ísť o približne 40-tisíc učiteľov, ktorých zoznam pripraví ministerstvo školstva.

„Myslíme si, že je to takto správne, dokonca tam padla aj dohoda, že učitelia budú uprednostnení pred kritickou infraštruktúrou, a budú sa očkovať tí, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výuku na školách,“ povedal minister Marek Krajčí (OĽaNO).

Podobne to vidí minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Návrat detí do škôl je podľa neho rovnako dôležitý ako zdravie učiteľov. Očkovanie nie je jediným opatrením na ochranu vyučujúcich.

Štátne hmotné rezervy poskytnú školám 100-tisíc respirátorov a 21-tisíc štítov. „Budeme ich na školy distribuovať v priebehu nasledujúceho týždňa,“ napísal Gröhling na sociálnej sieti.

https://www.facebook.com/branislav.grohling/posts/3712588065491279

Krajčí v utorok informoval o tom, že na Slovensko prišlo v týchto dňoch 250.000 vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech, 210.000 od AstraZeneca a niekoľko desiatok tisíc od Moderny.

Prvé ampulky by mali doraziť tento týždeň. Očkovania sa budú realizovať v soboty a nedele v 12 očkovacích centrách v krajský mestách. Od 1. marca sa začne na Slovensku očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca 

Využijú učitelia túto možnosť?

Učiteľská obec bola ešte v októbri 2020 ohľadom očkovania, jemne povedané, skeptická. Konkrétne 31 percent učiteľov druhého stupňa základných škôl podľa prieskumu verilo, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí. Zaočkovať by sa vtedy nedalo 49 percent opýtaných, a to ani zadarmo. Aká bola ochota zaočkovania u učiteľov na prvom stupni či na stredných školách, nevieme.

Doterajšie očkovanie trvajúce niečo vyše mesiaca, počas ktorého sa vyskytli minimálne povakcinačné komplikácie, určite urobilo medzi ľuďmi osvetu.

Ochota dať sa očkovať stúpa. Podľa exkluzívneho prieskumu pre Štandard z konca januára by ho podstúpilo 67 percent populácie. Podľa najnovších informácií koronaskepticizmus klesá aj medzi vyučujúcimi. Niektorí z nich si dokonca podmienili návrat do škôl vakcínou.

Prečo sú na očkovanie učiteľov nevyhnutné dva typy vakcín?

AstraZeneca nie je vhodná pre štvrtinu učiteľov

Vakcína od firmy AstraZeneca stále nemá dostatok údajov z klinického testovania.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) a zdravotnícke úrady Francúzska, Rakúska, Nórska a Dánska neodporúčajú vakcínu od AstraZeneca dávať ľuďom nad 65 rokov. Švédsko, Poľsko a Taliansko určili hranicu ešte o desať rokov nižšie.

Slovensko vrchnú hranicu zatiaľ nestanovilo. Podľa Krajčího sa prikloníme k opatrnejším štátom, a očkovať ňou budeme len ľudí pod 55 rokov. Štandard si od ministerstva školstva vyžiadal údaje zo štatistiky ohľadom veku učiteľov.

Poďme k číslam. Ministerstvo školstva evidovalo ku koncu minulého školského roka 10 612 učiteľov materských, základných a stredných škôl vo veku 55 až 59 rokov, čo bolo 12,9 percenta z celkového počtu 81 997 učiteľov.

Vo veku 60 až 64 rokov bolo 7 305 učiteľov, čo predstavuje 8,9 percenta z celkového počtu. Ďalších 2 093 učiteľov bolo vo veku 65 rokov a viac, čiže 2,6 percenta z celkového počtu.

Ak by sme vychádzali z týchto sumárných čísel, bez očkovania by ostalo 20 010 učiteľov, čo je približne 24,4 percenta. Treba vziať do úvahy, že niektorí učitelia odišli do dôchodku, preto môže byť toto číslo nižšie. Na druhej strane, iní učitelia vstúpili do dôchodkového veku.

Nebudeme ďaleko od pravdy, keď povieme, že zhruba štvrtina učiteľov sa pre potvrdenie vekového limitu 55 rokov vakcínou od firmy AstraZeneca nezaočkuje, lebo sa im to neodporúča.

Práve pre túto štvrtinu vyučujúcich budú k dispozícii mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré ich dokážu efektívne ochrániť aj napriek vyššiemu veku.

Čo na to odborníci?

AstraZeneca len do 65 rokov, radia odborníci

Z fungovania vektorovej vakcíny od AstraZeneca podľa odborníkov vyplýva, že s očkovaním starších ľudí by sme mali počkať.

„Napriek tomu, že vo vakcíne sa použil adenovírus zo šimpanza, niektoré protilátky krížovo reagujú aj s týmto vírusom. Čím je človek starší, tým viac adenovírusových infekcií prekonal, a má teda aj viac protilátok. Zistilo sa, že ľudia, ktorí majú viac ako 65 rokov, majú obyčajne príliš veľa protilátok proti adenovírusu a po podaní tejto vakcíny sa imunitný systém stimuluje viac proti použitému vektoru (adenovírusu) na úkor imunitnej odpovede proti S proteínu koronavírusu,“ vysvetlila pre Štandard virologička Tatiana Betáková zo Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Jednoducho povedané, starší ľudia po zaočkovaní touto vakcínou nie sú dostatočne chránení proti SARS-CoV-2.

Podobný názor zastáva profesor Vladimír Krčméry. Pre Štandard uviedol, že protilátková odpoveď vo vyššom veku je zatiaľ slabšia. Podľa neho by sme mali počkať na štúdie, kedy bude vakcínou od AstraZeneca zaočkovaných aspoň 20-tisíc ľudí vo veku nad 65 rokov. To potrvá.

„Odsúdiť túto vakcínu pre seniorov je predčasné, potrebujeme viac dát. Chyba je na strane spoločnosti AstraZeneca, ktorá v registračnom procese postupuje pomaly. Akoby si neuvedomovali, že celá Európa je vo vojne,“ zdôraznil Krčméry.

Krčméry radí, aby sa touto vakcínou očkovali kritické povolania ako učitelia, ale len do 65 rokov. Od tejto hranice by bola lepšou voľbou mRNA vakcína.

„Učitelia nad 65 rokov by sa v tejto chvíli mali očkovať vakcínami od Pfizer-BioNtech alebo od Moderny. Situácia by sa však zmenila, keby sme neobdržali od oboch spoločností ďalšie dodávky. Vtedy musíte pracovať s tým, čo máte,“ približuje svoj pragmatický postoj profesor.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok