Slovensko je od pondelka čierne. Začína platiť covid automat

RT - PCR Testovanie na ochorenie Covid-19 v Bratislave Na snímke odberné miesto na RT - PCR testovanie na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Takzvaný covid automat, ktorý určuje, aké opatrenia proti novému koronavírusu budú platné a sprehľadní tak často chaotickú situáciu, prešiel zmenami a vstúpi od pondelka do platnosti.

Covid automat, alebo ako ho oficiálne nazvalo ministerstvo zdravotníctva, „alert systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia SARS-CoV-2“, platí od pondelka 8. februára. Spolu s ním na ďalších 40 dní aj núdzový stav.

Covid automat je akýsi prehľad toho, aké opatrenia a za akých okolností budú platiť buď pre celé Slovensko, alebo jednotlivé okresy.

Momentálne je farieb v covidovom automate dovedna sedem. Posledné štyri sú fázy varovania. Najhoršia z nich je čierna. Tá platí teraz pre celé Slovensko. Dobrá správa je, že k zatvoreniu celej ekonomiky s výnimkou kritickej infraštruktúry nakoniec nedôjde po dohode vládnej koalície ani v čiernej fáze opatrení covid automatu.

Čo platí od pondelka?

Čo sa týka všetkých pravidiel, celé Slovensko je zatiaľ v čiernej zóne, ale v prípade testovania sa vláda dohodla, že platí rozdelenie na okresy a testovať sa bude už teraz podľa regionálnych rozdielov v stave šírenia nákazy. Najviac sa to dotkne zamestnancov a ich zamestnávateľov.

Zamestnanci a zamestnávatelia: Podľa covid automatu sa pri vstupe na pracovisko budú musieť zamestnanci od 10. februára preukázať negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19. Ten nesmie byť starší ako 7 dní a prvý musí zamestnanec absolvovať najneskôr do 10. februára. Po prvom teste potom opakovane každý týždeň. Takáto forma testovania platí povinne v okresoch so stupňom varovania III (bordová) a IV (čierna).

Okresy v III. a IV. stupni covid automatu. Zdroj: MZ SR/korona.gov.sk

Zamestnanci v okresoch so stupňom varovania II (bledočervený) sa pri vstupe do priestorov zamestnávateľa budú musieť tiež preukázať negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19. V tomto prípade však bude stačiť, keď nebude starší ako 14 dní.

Pri okresoch s I. (ružovým) stupňom varovania bude stačiť test nie starší ako 21 dní. Takýto okres je však momentálne len jeden jediný. V oboch prípadoch treba test podstúpiť najneskôr do 15. februára, aby bol potom platný.

Od všetkých zamestnancov cestujúcich hromadnou dopravou však bude naďalej bez rozdielu v okresoch vyžadovaný test nie starší ako týždeň, respektíve 7 dní.

Okresy v I. a II. stupni varovania covid automatu. Zdroj: MZ SR/korona.gov.sk

Školy: Otvorenie škôl nebude celoplošné, ako sa pôvodne predpokladalo. Koaličný partner Sme rodina za vládne opatrenia nehlasoval. V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze (IV. stupni varovania), sa školy neotvoria. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách.

Ide o okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom, ktoré sú označené čiernou farbou.

Okresy v čiernej farbe podľa covid automatu. Zdroj: MZ SR/korona.gov.sk

Obchody: Od 8. februára na Slovensku platí covidový automat v ostatných ohľadoch pre všetkých a podľa opatrení z čiernej zóny, v ktorej sa momentálne nachádza celá krajina, zostávajú aj naďalej zatvorené všetky obchody okrem tých, ktoré poskytujú nevyhnutné služby. To znamená, že otvorené zostanú len potraviny, drogérie, lekárne a podobne. Výnimku však dostali napríklad aj predajne pestovateľských potrieb či opravovne odevov.

Pre všetky otvorené prevádzky platí, že musia dodržať maximálny počet jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov predajnej plochy v jednom momente.

Bary a reštaurácie: Naďalej zostanú zatvorené reštaurácie, bary a pohostinstvá. Všetky takéto prevádzky sú stále odkázané iba na výdajné okienka a jedlo i nápoje môžu predávať iba zabalené. Zakázané je obsluhovať zákazníkov vo vnútorných aj vonkajších priestoroch prevádzok. Rovnako ako je zakázaná konzumácia v blízkosti takýchto prevádzok.

Bohoslužby: Kostoly sú v čiernej fáze covid automatu naďalej zatvorené. Bohoslužby je možné vysielať len prostredníctvom online prenosu, ale v kostole nesmie byť prítomných viac ako 6 ľudí, ktorí tento prenos zabezpečujú.

Kam test netreba

Negatívny test už nie je potrebný na vychádzku do prírody, ale tá je stále povolená len v rámci okresu. Rúška zostávajú povinné v interiéroch aj exteriéroch, ak je človek bližšie ako 5 metrov od ostatných. Výnimka v tomto smere platí pre členov jednej domácnosti, ktorí spolu vonku nemusia mať rúško.

Negatívny test nie je potrebný ani pre nákup základných životných potrieb či návšteve lekára alebo lekárne. Rovnaká výnimka platí aj pri ceste na PCR alebo antigénový test alebo v prípade krstov, svadieb a pohrebov, ktoré sú však obmedzené do 6 osôb.

S negatívnym testom nie starším ako 7 dní môžete ísť navyše aj na poštu, do banky, poisťovne, záhradkárstva, čistiarne odevov, opravovní obuvi či šatstva. Rovnako môžete navštíviť aj servisy bicyklov, telekomunikačnej techniky, motorových vozidiel, čerpacie stanice a stanice technickej kontroly.

Podrobnosti o prechode k lepšiemu

Covid automat hovorí o opatreniach na úrovni okresov, ale v prípade, že je situácia zlá, tak na území celého štátu. V čiernej fáze opatrení, teda v IV. stupni varovania, zostane Slovensko dovtedy, kým kľúčový parameter celého covid automatu, počet hospitalizácií, neklesne pod hranicu 3 000.

Na prechod na nižšie stupne bude vždy potrebné, aby sa znížili aspoň dva z troch parametrov, teda priemerný počet nových prípadov za 7 dní, počet hospitalizovaných, respektíve efektívne reprodukčné číslo. Hlavný však zostáva počet hospitalizácií, ktorý je momentálne alarmujúci. V nemocniciach je podľa aktuálnych štatistík viac ako 3 500 ľudí s diagnostikovaným ochorením COVID-19.

Spôsob, akým sa menia fázy podľa covid automatu aj jednotlivé opatrenia pre všetky segmenty, nájdete v tabuľkách nižšie. Kompletný covid automat spolu s vysvetleniami metodických postupov, nájdete na stránke korona.gov.sk.

Automatické opatrenia podľa rizika. Zdroj: MZ SR/korona.gov.sk

Ďalšie články