Andrej Danko by chcel vytvárať slovenský Fidesz. S Ficom, Pellegrinim aj komunistami

Dôležitosť posilnenia spolupráce krajín strednej a východnej Európy, a dôležitosť spolupráce slovenských strán na spoločnej hodnotovej platforme zdôraznil predseda mimoparlamentnej SNS a bývalý predseda Národnej rady SR Andrej Danko v rozsiahlom rozhovore pre agentúru MTI.

Na snímke predseda SNS Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke predseda SNS Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V rozhovore, ktorý zverejnili viaceré maďarské médiá, označil Danko sankcie voči Rusku za falošný krok, ktorý neslúži európskym záujmom.

„Do 30. septembra nás čakajú veľmi nebezpečné mesiace, na jednej strane je tu alibizmus prezidentskej kancelárie, ako aj populizmus (dočasne povereného premiéra) Eduarda Hegera a probruselská politika, ktorú kritizujeme,“ tvrdil v rozhovore Danko v súvislosti s vnútropolitickou situáciou na Slovensku.

Podľa jeho slov by sa pred voľbami v SR mala začať spolupráca opozičných strán na rovnakej hodnotovej platforme, aby bola zaručená stabilita po voľbách. „Hovorievam, že by sme potrebovali slovenský Fidesz,“ vyhlásil Danko a dodal, že zatiaľ SNS pripravuje rokovanie so stranou Smer Roberta Fica a s Hlasom Petra Pellegriniho. Danko vylúčil akúkoľvek spoluprácu s progresívnymi liberálmi, vyjadril však otvorenosť menším stranám, vrátane tých, ktoré presadzujú záujmy maďarskej menšiny.

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus má SNS preferencie 3,6 percenta. Partneri, ktorých chce v tejto súvislosti osloviť, sú na tom podstatne lepšie. Hlas má 20,8-percentnú a Smer 14.6-percentnú podporu.

K otázke vzťahov Slovákov a Maďarov predseda SNS povedal, že „nespolupracovanie“ patrí do minulého storočia. „Preto som ostro odsúdil nedávne výroky šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera,“ vyhlásil Danko s tým, že nikto nesmie vyvolávať napätie medzi oboma národmi.

Rastislav Káčer nedávno vyvolal vlnu kritiky svojimi vyjadreniami o možných nárokoch Maďarska na slovenské územie.

Chce vytvoriť jednotný opozičný blok

Danko zároveň informoval o jeho zámere vytvoriť jednotný opozičný blok. O ponuke miest na kandidátke tento pondelok hovoril so stranou Národná koalícia. Na budúci týždeň plánuje rokovať so stranou Patriot. Postupne chce prejsť všetky politické subjekty, ktoré sa objavujú v prieskumoch agentúr. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Prioritnou úlohou predsedu SNS je zmierniť napätie medzi stranami Smer a Hlas a pokúsiť sa vytvoriť jednotný opozičný blok, ktorý podľa vzoru Poľska alebo Maďarska bude liberálnou hrádzou,“ načrtla hovorkyňa. Voľby budú podľa strany o spájaní, jednotnom hlase národných, kresťanských a sociálnych síl.

Ako skonštatovala SNS, Slovensko potrebuje stabilnú vládu. Tú vie podľa strany garantovať len zoskupenie politických strán, ktoré už pred voľbami bude jasne deklarovať, čo ide občanom Slovenskej republiky ponúkať.

Stretnutie aj za účasti komunistov

Prvé stretnutie SNS s predstaviteľmi viacerých politických subjektov o spoločnom postupe do najbližších parlamentných volieb sa uskutočnilo na pôde národniarov už 27. januára.

Národniari pozvali na rokovanie europoslanca a štatutára strany Slovenský patriot Miroslava Radačovského, šéfa Národnej koalície Rudolfa Huliaka, predsedu Komunistickej strany Slovenska Jozefa Hrdličku a predsedu strany Socialisti.sk Artura Bekmatova. „Slovenská národná strana odprezentovala svoju víziu vytvorenia Slovenského opozičného bloku,“ priblížila vtedy Škopcová.

(tasr)