Prieskum: Väčšina Európanov verí, že Ukrajina vo vojne zvíťazí. V účinnosti sankcií sú rozdelení

Vojna na Ukrajine Ukrajinský vojak tanku v uliciach mesta Bachmut. Foto: TASR/AP

Európania veria, že vojna proti Ukrajine je útokom na celú Európu a Ukrajinci bojujú aj za mier a prosperitu starého kontinentu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky naprieč členskými krajinami EÚ, ktorý zrealizovala nezávislá platforma eupinions.

Takmer rok od ruskej invázie na Ukrajinu je 61 percent Európanov presvedčených, že Kyjev vo vojne zvíťazí.

O niečo skeptickejší od priemeru sú samotní Nemci – len 55 percent opýtaných očakáva, že Ukrajina dokáže zatlačiť ruského agresora. Najmenej opýtaných (51 percent) si to myslí v Taliansku. Zato Poliaci sú obzvlášť optimistickí – až 81 percent očakáva víťazstvo Ukrajiny.

Ukrajina vyhrá vojnu. Foto: Bertelsmann Stiftung

Presvedčenie, že zodpovednosť za vojnu na Ukrajine nesie Rusko, vyjadrilo 66 percent účastníkov prieskumu. Jedenásť percent verí, že sú zodpovedné Spojené štáty, päť percent verí, že NATO a päť percent obviňuje aj Ukrajinu. Tri štvrtiny opýtaných tvrdia, že len Ukrajinci sa môžu rozhodnúť, kedy budú bojovať a kedy vyjednávať.

Je to vojna medzi Ruskom a Európou

V prieskume, ktorý bol zverejnený v spolupráci s Nadáciou Kráľa Baudouina (KBF), 68 percent opýtaných uviedlo, že ruská útočná vojna sa ich týka, lebo je útokom na celú Európu.

Väčšina respondentov tvrdí, že Ukrajina bojuje aj za obhajobu spoločných európskych hodnôt. S tvrdením, že Ukrajinci bojujú aj za slobodu, mier a prosperitu Európy, súhlasí 62 percent účastníkov prieskumu.

„Táto jednota je dôležitým signálom,“ povedala šéfka platformy eupinions Isabell Hoffmannová z Bertelsmannovej nadácie. „Spoločné hodnoty sú základom podpory poskytovanej Ukrajine zo strany EÚ a jej členských štátov,“ zdôraznila. Dodala, že „čím dlhšie sa vojna bude vliecť, tým podstatnejšie je, aby Ukrajinci vedeli, že väčšina občanov EÚ uznáva ich úspechy“.

Najväčšie odlišnosti výsledky prieskumu ukázali v otázke účinnosti sankcií voči Rusku. Zatiaľ čo štyridsať percent ľudí ich považuje za efektívny nástroj, rovnaký počet ich vníma ako neúčinné. Okolo dvadsať percent opýtaných nemá vo veci jednoznačný názor. Najvýraznejšie sa skepsa prejavuje u Nemcov, z ktorých si iba 36 percent myslí, že sankcie sú užitočné, zatiaľ čo 48 percent si to nemyslí.

Považujete sankcie za užitočné, neužitočné alebo sa neviete vyjadriť Foto: Bertelsmann Stiftung

Európania sú veľmi neistí

Vo všeobecnosti sa Európania v súčasnosti cítia pod veľkým tlakom. Až 66 percent je veľmi neistých: myslia si, že svet je dnes nebezpečný a v minulosti bol oveľa lepším miestom. Ďalších 28 percent súhlasí s jedným z týchto tvrdení. Len šesť percent popiera oboje.

„Úroveň neistoty je v súčasnosti mimoriadne vysoká. Vzhľadom na brutalitu vojny, jej dosahy a situáciu všeobecného ohrozenia sa tomu nemožno čudovať. Skutočne pozoruhodné však je, že vysoko neistí sú Ukrajinci ako aj všetci občania v rámci EÚ,“ vysvetľuje Hoffmannová.

„Naše údaje nenaznačujú, že by túto vysokú mieru neistoty sprevádzalo oslabenie podpory Ukrajiny v jej boji za nezávislosť a sebaurčenie,“ dodala šéfka platformy

(tasr, est)


Ďalšie články