Pavel nahneval šéfa ukrajinskej diplomacie. Treba počítať aj s variantmi, ktoré nie sú také pozitívne, vyhlásil

Petr Pavel. Foto: TASR/AP Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Podľa zvoleného českého prezidenta Petra Pavla je potrebné vo vývoji vojny na Ukrajine počítať aj s variantmi, ktoré nie sú pozitívne. Zopakoval tak v pondelok svoj výrok zo soboty na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Podľa Petra Pavla to však neznamená, že Západ by vopred vnímal možnosť „nie úplného víťazstva“, je však dobré byť na to pripravený. „Ako hovorí staré príslovie – kto je pripravený, nie je zaskočený – a my by sme sa rozhodne nemali nechať zaskočiť,“ dodal.

Jeho slová v Mníchove o pripravenosti na horšie varianty sa nepáčili ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi. Je dôležité v Ukrajinu veriť a nie ju pripravovať na horšie scenáre. „Pred rokom tu v Mníchove veľmi málo ľudí verilo, že vôbec prežijeme,“ povedal Kuleba.

Pavel svoj postoj vysvetľoval tým, že dáva prednosť realistickému pohľadu a analýzam založeným na faktoch. „Je určite dobré, keď budeme všetci chcieť dosiahnuť to najlepšie,“ povedal. Za najlepší variant sa považuje porážka ruskej armády na Ukrajine, jej stiahnutie sa z ukrajinského územia, obnovenie územnej celistvosti a plnej suverenitu Ukrajiny. „Upozornil som na to, že nežijeme v ideálnom svete,“ vysvetlil Pavel.

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii absolvoval zvolený český prezident osem bilaterálnych rokovaní. Stretol sa napríklad s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či poľským prezidentom Andrzejom Dudom a mal ďalších desať neformálnych stretnutí. Podľa svojich slov tým chcel ukázať, že Česko sa na prezidentskej úrovni vracia k aktívnej zahraničnej politike.

O všetky stretnutia žiadala podľa Pavla vždy druhá strana. Záujem bol veľký aj napriek upozorneniu, že ešte nie je oficiálne vo funkcii.

Pavel navštívi Poľsko týždeň po inaugurácii, čaká aj na termín z Kyjeva

Petr Pavel navštívi týždeň po svojej inaugurácii Poľsko. Cesta sa uskutoční v dňoch 16. a 17. marca. Pavel to oznámil v pondelok na tlačovej konferencii.

Petr Pavel hovoril počas mníchovskej bezpečnostnej konferencie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom aj o možnosti neformálneho stretnutia s prezidentom Litvy Gitanasom Nausedom. „Prezident Duda zmienil aj záujem na neformálnom rokovaní, ktoré by rád uskutočnil v zatiaľ neupresnenom termíne spoločne s litovským prezidentom na Visle. Ja som tomu otvorený, lebo tém na rokovanie máme dosť,“ dodal zvolený český prezident.

Potvrdil aj záujem navštíviť Kyjev. Počas konferencie v Mníchove o tom hovoril s predsedom ukrajinského parlamentu, ktorý podľa Pavla zopakoval záujem Ukrajiny o takúto návštevu. „Požiadal som ich, aby prvý návrh termínu urobili oni, lebo flexibilita je z našej strany väčšia. Takže predpokladám, že v krátkom čase sa Ukrajina ozve s nejakým návrhom,“ dodal.

Na svoju prvú zahraničnú cestu pôjde nový český prezident tradične na Slovensko. V rozhovore pre TASR uviedol, že by ju chcel uskutočniť v týždni ihneď po inaugurácii, ktorá sa uskutoční 9. marca.

(tasr)


Ďalšie články