V OSN 141 krajín vyzvalo Rusko o stiahnutie sa z Ukrajiny. Čína, India či Kazachstan sa zdržali

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vystupuje na jedenástom mimoriadnom mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia v stredu 22. februára 2023 v sídle Organizácie Spojených národov. Foto: TASR/AP Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vystupuje na jedenástom mimoriadnom mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia v stredu 22. februára 2023 v sídle Organizácie Spojených národov. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok schválilo rezolúciu, ktorá od Ruska žiada okamžité stiahnutie sa z Ukrajiny a ukončenie bojov. Táto rezolúcia nie je záväzná. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Za rezolúciu zahlasovalo 141 z celkového počtu 193 členských krajín OSN. Okrem USA, Kanady a všetkých členov EÚ hlasovali za aj Srbsko či Izrael.

Sedem krajín bolo proti a 32 sa zdržalo hlasovania. Okrem Ruska boli proti aj Bielorusko, Sýria, Nikaragua, Severná Kórea, Mali a Eritrea.

Za rezolúciu hlasoval rovnaký počet krajín ako za podobné stanovisko prijaté vlani v marci. Vtedy hlasovalo proti iba päť krajín.

Zdržalo sa 32 krajín. Napríklad Čína, India, Irán, Pakistan, Kuba či viacero stredoázijských aj afrických štátov.

Ako poznamenáva denník New York Times, viacero týchto formálne neutrálnych krajín Rusko vo vojne podporilo. Čína a India zintenzívňujú s Ruskom obchodné kontakty, Irán dodáva Moskve bojové drony.

Paralyzovaná bezpečnostná rada

„Rezolúcia je silným dôkazom o nezlomnej celosvetovej podpore Ukrajiny. Mocné svedectvo o solidarite svetového spoločenstva s Ukrajincami v kontexte výročia ruskej agresie,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ministri zahraničných vecí a diplomati z viac než 75 krajín počas dvojdňovej (22. – 23. februára) rozpravy na pôde VZ OSN žiadali podporu pre rezolúciu, ktorá podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. Je to jedna zo zásad Charty OSN, na ktorej dodržiavanie sa musia pri vstupe do svetovej organizácie zaviazať všetky krajiny.

VZ OSN je v súčasnosti najdôležitejšou súčasťou OSN, píše AP. Agentúra dodáva, že Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), ktorá má za úlohu udržiavať vo svete mier a bezpečnosť, je paralyzovaná, pretože Rusko môže jej rozhodnutia vetovať. Rusko je jedným z piatich stálych členov BR OSN.

(tasr, ste)


Ďalšie články