Najhoršie železničné nešťastie v dejinách Grécka: Zrazili sa vlaky, obetí sú desiatky

Na snímke žeriav, hasiči a záchranári na miesta zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 1. marca 2023. Foto: TASR/AP Na snímke žeriav, hasiči a záchranári na miesta zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

Na najmenej 29 vzrástol v noci na stredu počet obetí zrážky dvoch vlakov v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka. Zranenia utrpelo 85 ľudí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

„Väčšina pasažierov bola prenesená do bezpečia,“ uviedol hovorca miestnych hasičov. Zároveň potvrdil, že v utorok tesne pred polnocou sa po zrážke nákladného a osobného vlaku vykoľajili tri vagóny.

Na mieste stále prebieha záchranná operácia. Na miesto bolo vyslaných asi 150 hasičov a 40 sanitiek, vyplýva z údajov gréckej pohotovostnej služby. Na mieste nehody už boli nasadené aj žeriavy a mechanickí pracovníci, ktorí sa snažia odstrániť trosky a prevrátené vagóny.

„Operácia na vyslobodenie ľudí prebieha v ťažkých podmienkach spôsobených vážnosťou zrážky vlakov,“ uviedol hovorca miestnych hasičov.

V čase nehody bolo v osobnom vlaku, ktorý smeroval z Atén do Solúnu, približne 350 ľudí, uviedol prevádzkovateľ trate spoločnosť Hellenic Train.

Podľa preživších vymrštilo po náraze niekoľkých pasažierov von z vagónu cez okná. Podľa gréckej televízie ERT vypukol po zrážke najmenej v jednom z vagónov požiar, pričom v jeho vnútri boli uviaznutí ľudia.

Na miesto nehody už vyrazil aj grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris a minister vnútra Takis Theodórikakos dohliada na záchrannú operáciu z centra riadenia krízových situácií.

Grécke média haváriu označili za najhoršiu vlakovú nehodu, aká sa kedy v Grécku stala.

(tasr)


Ďalšie články