Zelenského poradca: Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu

Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily by sa mohli v prípade potreby „strategicky stiahnuť“ z mesta Bachmut na východe krajiny, povedal v utorok poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN.

„Naša armáda bude, samozrejme, zvažovať všetky možnosti. Doteraz mesto držia (pod kontrolou), avšak ak to bude potrebné, strategicky sa stiahnu – pretože všetkých našich ľudí neobetujeme len tak za nič,“ uviedol Rodňanskyj.

Dodal, že je na ozbrojených silách Ukrajiny, aby rozhodli, či je stiahnutie síl z Bachmutu potrebné. „Ak by sme sa stiahli, neznamenalo by to nevyhnutne to, že Rusi by dokázali veľmi rýchlo postúpiť (ďalej),“ dodal.

V uplynulých mesiacoch sa Bachmut stal dejiskom jedných z najurputnejších bojov počas trvania vojny. Ruské sily „neprestávajú útočiť na mesto“, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

V tomto meste v Doneckej oblasti zostáva približne 4 500 civilistov vrátane 48 detí, ktoré nemôžu byť evakuované, pretože žijú v momentálne nedostupných oblastiach.

Ruská armáda v okolí Bachmutu zosilňuje svoje útoky a snaží sa toto mesto obkľúčiť. Ruské sily sa totiž snažia odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás a prinútiť ich tak, aby sa stiahli alebo vzdali.

(tasr)


Ďalšie články